Odpůrci Temelína opět blokují hranice

Protesty na hranicích

Rakouští odpůrci Temelína opět blokovali hraniční přechod Wullowitz, Dolní Dvořiště. Hlavním požadavkem demonstrantů bylo znemožnit kvůli Temelínu uzavření kapitoly energetika při jednání o vstupu České republiky do Evropské unie. Podrobnosti má Jaromír Marek.

"Protestní akce budou pokračovat do doby, než bude Temelín zastaven, nebo dokud nebudou vyřešeny jeho bezpečnsotní problémy!" Uvedl na úvod demonstrace předseda Hornorakouské platformy proti jadernému nebezpečí, Josef Pühringer.

"Trváme na tom, že proces z Melku neskončil a že kapitolu energetika proto nelze uzavřít. Budeme proti Temelínu dále protestovat a nelze vyloučit další krátkodobé nebo i déle trvající blokády hraničních přechodů," uvedl dále Pühringer.

Asi stovka rakouských odpůrců jaderné elektrárny blokovala v neděli odpoledne hodinu a půl silnici asi sto metrů od hraničního přechodu Wullowitz. Za hradbou sedících aktérů blokády, mezi kterými byly i malé děti, se na obou stranách hranice shromáždilo několik desítek osobních automobilů a autobusů, které nemohly projet. Protestní kci meli organizátoři povolenou na 30 minut, poté sice silnici částečně uvolnili, ale potom ji na dalších asi 40 minut znovu uzavřeli.

České ministerstvo zahraničí vyjádřilo k nedělnímu protestu silné výhrady. Jak uvedl jeho mluvčí Aleš Pospíšil, jakékoli zablokování dopravy na hranicích je v rozporu s česko-rakouskou dohodou z Melku, v jejím rámci nyní probíhá posouzení bezpečnosti Temelína. Rakouští odpůrci jihočeské atomové elektrárny připravují na příští týden další protesty.