ODS musí získat zpět důvěru, řekl na kongresu její lídr Petr Nečas

ODS květnové parlamentní volby prohrála především proto, že ztratila důvěru svých voličů. Na 21. kongresu občanských demokratů to uvedl lídr strany a pravděpodobný budoucí premiér Petr Nečas. Snaha získat ji zpět je podle něj dlouhodobý proces; pokud se však nepodaří, ODS hrozí, že přijde o pozici nejsilnější strany v pravé části českého politického spektra. Politická mapa ČR se po volbách změnila, napravo pro občanské demokraty podle Nečase vyrostla mnohem silnější konkurence než kdy dřív. Ve vznikající koaliční vládě chce být ODS ekonomickým lídrem, který bude nejenom škrtat, ale především reformovat. Nečas upozornil, že ODS volilo 28 procent vysokoškoláků, kteří přišli k volbám a strana má silnou podporu v podnikatelské veřejnosti.

Kongres ODS dává šanci podle prezidenta Václava Klause udělat hlubší změny ve straně. Situace občanských demokratů není podle něj lehká, pro jednotnou a důvěryhodnou ODS ale řešitelná, uvedl to v dopise delegátům sjezdu, který přečetl Petr Nečas. Prezident připomněl, že se před dvěma lety vzdal na kongresu funkce čestného předsedy ODS, protože měl obavy o její další směřování. Soudí, že ze stejného důvodu opustila ODS část voličů. Změna tři měsíce před volbami, kdy rezignoval tehdejší předseda Mirek Topolánek a v roli lídra ho nahradil Nečas, přišla podle Klause pozdě. Prezident očekává, že byla počátkem hlubších změn, které má šanci kongres udělat.

Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek vyzval dopisem delegáty 21. sjezdu strany k provedení maximální generační změně a podpořil jako svého nástupce Petra Nečase. Ve dvanáctistránkovém dopise analyzoval důvody ztráty voličů ve sněmovních volbách. Varoval, že ODS může kvůli vzestupu nových pravicových stan přijít o další voliče, i když to přímo nevyslovil, vymezil se tak proti novým koaličním partnerům ODS - TOP 09 a Věcem veřejným. Topolánek jmenoval i několik personálních chyb, které učinil, například znovuzvolení Václava Klause prezidentem republiky a nominace Jana Fischera na post premiéra. ODS podle něj ztratila voliče také kvůli dloudobým vnitřním hádkám, nespolehlivosti poslanců, kteří se podíleli na pádu vlastní vlády, a také kvůli neustálému zpochybňováním vlastního lídra.

Na kongresu ODS se s vlivnými posty ve straně rozloučili odcházející místopředsedové a někdejší ministři Petr Bendl, Petr Gandalovič a Ivan Langer." Ten trojici označil za "pápáklub". Volební manažer Langer, který se sám do sněmovny nedostal, označil volební kampaň strany před květnovými volbami za úspěšnou. Nemohla ale podle něj napravit "poškozenou značku" ODS. Předvolební stav ODS Langer přirovnal k "zarostlému, špinavému, ne příliš libě vonícímu bezdomovci", který nabízí hodinky Rolex. Podle Gandaloviče ODS prohrála volby hlavně kvůli tomu, že se nedokázala zbavit nálepky strany pro bohaté, s nimiž si členové užívají.

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg ve své zdravici kongresu vyzval ODS ke společné práci pro Česko bez řevnivosti mezi stranami vládní koalice. Strany by se měly podle něj dát do práce svorně, neměly by se na sebe dívat jako konkurenti a protivníci, ale "lidi a kamarádi". Před rodící se koalicí podle něj stojí nutné reformy, úkol přivést Česko k rozumnému a střízlivému hospodaření a k tomu, aby v zemi zavládl právní stát. Předseda VV Radek John v projevu zdůraznil nutnost očisty české politiky i tradičních stran. Delegáti kongresu ODS podle něj v tomto směru mohou české veřejnosti vyslat výrazný signál.

Další jednání kongresu věnované politické diskusi přineslo většinou debaty o důvodech volební ztráty ODS a budoucího postavení strany ve vládní koalici. Poklidnou atmosféru prvního dne tak čeřilo jen zákulisní vyjednávání o postech místopředsedů.