Přehled tisku

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Agónie a potvrzení rozkolu uvnitř strany, tak popisují pondělní české deníky víkendový kongres ODS v Brně. Dosavadní šéf občanských demokratů a vlády Petr Nečas sice obhájil post předsedy ODS a odolal útoku stranických "rebelů", ale uskutečnitelný plán řešení krize občanské demokracie nenabídl.

Kongres ODS,  foto: ČTK
Agónie a potvrzení rozkolu uvnitř strany, tak popisují pondělní české deníky víkendový kongres ODS v Brně. Dosavadní šéf občanských demokratů a vlády Petr Nečas sice obhájil post předsedy ODS a odolal útoku stranických "rebelů", ale uskutečnitelný plán řešení krize občanské demokracie nenabídl. Dvoudenní sněm občanských demokratů se sešel krátce po debaklu strany v krajských a senátních volbách. Právě sérii volebních porážek ODS z posledních let připomíná komentátor Hospodářských novin. "Nic takového ODS v historii nezažila, na nic takového nebyla připravena. A teď zjevně neví, jak tu šňůru zastavit, protože vůbec netuší, co sama se sebou," píše. Podle deníku ukázal kongres pouze agónii ODS.

Podle Lidových novin sjezd občanských demokratů oficiálně potvrdil rozkol strany. A staronový předseda Nečas není pro nynější situaci dobrým lídrem, míní komentátor deníku. "Vést za pěkného počasí by uměl každý. Dobrý lídr se pozná podle toho, jak si poradí s nepohodou, a Nečasovi tohle nešlo. Jako člověk relativně uzavřený a nedůvěřivý řídil stranu způsobem, který mu musel vyrobit nepřátele," popisuje Nečasovo působení. Nečas sice podle deníků nyní na kongresu zvítězil, ale možná ne nadlouho. Porazil s podporou podporu 60 procent delegátů Ivana Fuksu, jednoho z poslanců odmítajících vládní daňový balíček. Šéf strany ani skupina jeho odpůrců mezi poslanci ODS ovšem neustoupili ze svých požadavků k balíčku, o němž bude Sněmovna rozhodovat už tento týden. A Nečas s jednáním o daňovém balíčku spojil i hlasování o důvěře vládě. "Tluchoř, Fuksa a spol. sice na sjezdu drtivě prohráli, ale zdá se, že jejich chuť bojovat se tím nijak nezmenšila. Ve středu mohou zaříznout zvyšování daní, a tím potopit vládu," píše komentátor Mladé fronty Dnes.

Petr Nečas,  foto: ČTK
V Brně častokrát zazněly výzvy k návratu strany ke kořenům, ovšem kořeny už měly být podle Hospodářských novin dávno zapuštěny. "ODS kdysi v 90. letech měnila stát. Po více než 20 letech už není možné, poměřovat se s tehdejšími podmínkami a výzvami. Voliči už nechtějí slyšet, jak by se měl jejich stát 'změnit'. Chtějí, aby stát konečně konečně fungoval, jak má," uvádí deník.

Komentátoři deníků příliš nevěří ani sebekritickému Nečasovu projevu na kongresu a slibům zvýšení důvěryhodnosti a srozumitelnosti ODS. Velké pochybnosti vzbudilo zejména zvolení ministrů Kuby a Chalupy do nejužšího vedení strany. "Martin Kuba je týž politik, kterého Nečas před dvěma lety výslovně odmítal mít ve vedení ODS. Tehdy s odkazem na to, že se jedná o nastrčenou figurku, se kterou manipuluje jihočeský boss Pavel Dlouhý," popisuje nového místopředsedu ODS komentář Mladé fronty Dnes. Chalupa je zase podle listu spojený se zřejmě již ztracenou investicí čtvrt miliardy korun do Key Investments. "Bohužel však (investoval) nikoli prostředky své, ale prostředky městské části Praha 6, které starostoval," píše deník. Nového místopředsedu kritizují i Lidové noviny. "To, že strana, která si naoko drásá žíly kvůli zvýšení DPH, jež má přinést 16 miliard, zvolí místopředsedou ministra, který řídí rozhazování 17 miliard v rámci programu Zelená úsporám, vypovídá o skutečných prioritách a problémech občanských demokratů víc než kterákoli věta z kteréhokoli projevu, jenž na tomto kongresu padl," uvádí komentátor deníku.


Karel Janeček,  foto: ČTK
Deník Právo komentuje veřejné aktivity podnikatele Karla Janečka, jehož kampaň Vlny evoluce apeluje na změnu stavu české společnosti. Komentář Práva kritizuje spasitelskou rétoriku a politickou naivitu Karla Janečka, přiznává mu ale naději na úspěch, protože reaguje na tři reálné problémy české společnosti: prvním z nich je český korupční systém. "Prorostlost korupce se státem těžko vykoření politická strana, to je druhý přesný Janečkův postřeh. Je třeba zásadní změna, s legitimitou od celospolečenského hnutí." (...) "A konečně Janeček se trefil i v tom, co na jeho kampani budí posměch - v až esoterickém jazyce a zdánlivě naivním apelu na základní lidské hodnoty. Hluboká společenské změna se neobejde bez angažovanosti - a ta zase bez určitého překročení horizontu všedního dne a typu přemýšlení, které dělá z člověka pouhý nástroj." Závěrem ale komentátor vyjadřuje naději, že Janeček neuspěje. Je totiž podle něj pouhým "představitelem světa rychlých peněz, oddělených od jakéhokoli smyslu."