Ohlédnutí za 17.listopadem

17. listopad 1989

Česká společnost ztrácí povědomí o tom, co ovlivnilo její historii. Shodli se na tom pamětníci osudových okamžiků z let 1939, 1968 a 1989, které před několika dny na zámku v Lánech na Rakovnicku přijal prezident Václav Havel u příležitosti státního svátku 17.listopadu, jemuž bude věnována i následující rubrika. Připravila ji Eva Petržílková.

17. listopad byl letos podruhé státním svátkem jako "Den boje studentů za svobodu a demokracii". Tento den se do českých dějin zapsal hned dvakrát, a to perzekucí českých vysokoškoláků německými okupanty v roce 1939 a o padesát let později zásahem bezpečnostních složek proti studentské demonstraci, která zahájila tzv. sametovou revoluci - tedy začátek konce komunistické vlády v Československu.

A právě k těmto mezníkům se vrátil prezident Václav Havel ve svém projevu na zámku v Lánech, kde se minulý týden setkal se zástupci tří generací studentských hnutí - z let 1939, 1968 a 1989... Jedním z pamětníků nejstarší generace studentů, které prezident přijal, byl Jakub Čermín - předseda historické skupiny z roku 1939: Boji za český stát věnoval Jakub Čermín 20 let svého života. Jak řekl, bojovali tehdy za svobodu Československa, za demokratické instituce a ideály prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Když se ale vrátili, tak jim bylo v únoru 1948 řečeno, aby na všechno zapomněli, že bojovali za komunismus. Dalším z pamětníků byl i pan Ladislav Mravec:

17. listopad 1989
Ke slovu se pak dostali také zástupci studentů z roku 1989. Zastupoval je Šimon Pánek, který dnes působí v Nadaci čověk v tísni při České televizi: Pro mnohé dnešní studenty byl svátek 17.listopadu důvodem k zamyšlení. Co jim toto datum říká, to ukázal malý průzkum...
Demonstrace na Václavském náměstí,  1989
Krátká anketa potvrdila slova nejstarších pamětníků z roku 1939 - mnozí dnešní mladí lidé si na represivní akci nacistů proti studentům před 62 lety, kdy bylo bez soudu popraveno devět funkcionářů studentského hnutí, 1260 studentů bylo odvlečeno do koncentračního tábora Sachsenhausen a české vysoké školy uzavřeny, nevzpomněli. Podle pamětníků neznalost mladé generace ale není chybou mládeže, ale chybou vzdělávacího systému ve školách. Prezident Havel se domnívá, že role minulosti je významná nejen pro přítomnost, ale také pro budoucí generace. Studenti aktivní v letech 1939, 1968 a 1989 jsou podle něj významní pro vědomí kontinuity v národě.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio