Ohnivec v Českém Švýcarsku. Útvar, jaký nikde jinde na světě nenajdete

Přírodní úkaz Ohnivec

Romantická příroda, hluboké rokle, skalní útvary i zbytky středověkých sídel. To vše nabízí Národní park České Švýcarsko. Skrývá také řadu unikátních přírodních zajímavostí a světových rarit. Mezi ně patří i Ohnivec - záhadný skalní útvar ve tvaru slunce.

Ohnivec byl objeven v 90. letech 20. století ve stěně nad převisem nedaleko říčky Křinice. Svůj poetický název získal proto, že tvarem připomíná slunce s paprsky. Má totiž podobu obří jizvy o velikosti 130 x 50 cm, z níž vybíhá řada paprskovitě uspořádaných žlábků. Předpokládá se, že jde o pozůstatek po úderu silného blesku do skály.

„Po třech letech diskusí a vyhledávání literárních zdrojů, po několika sondách provedených v okolí, po řadě analýz povrchu skal se domníváme, že jde o fosilní, zvětráváním rozšířenou stopu po úderu mimořádně silného lineárního či kulového blesku,“ uvedl v roce 1997 v časopise Vesmír geolog, spisovatel a popularizátor vědy Václav Cílek.

Řeka Křinice v Českém Švýcarsku | Foto: Meine Mutter,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Ohnivec je umístěn nad nízkým, ale hlubokým, a hlavně velmi vlhkým převisem. Ten podle odborníků pravděpodobně ovlivnil i dráhu blesku, který dal vznik Ohnivci. Pára explodující na vlhké skále narušila pískovec, který při zvětrávání dále zvýraznil původní strukturu. Podle stupně navětrání a vývoje skalních kůr odhadují experti stáří Ohnivce na nejméně několik set let, ale pravděpodobně několik tisíc let.

Utajené místo

Podle odborníků jde vskutku o unikátní skalní formu, která nemá jinde obdobu. České Švýcarsko je také jediné místo na světě, na kterém byl ohnivec nalezen.

Václav Cílek | Foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas

„Přednášel jsem o stopách po úderech blesku mezi specialisty a strážci z pískovcových skalních oblastí. Nikdo, a to ani z německé či polské strany, podobný útvar jako je Ohnivec nikdy neviděl. Nevíme, jak vznikl, ale domníváme se, že „blesková“ hypotéza je to nejlepší řešení,“ vysvětlil Cílek.

Kdo by chtěl Ohnivce vidět na vlastní oči, musel by ho hledat. Místo jeho výskytu je totiž kvůli ochraně před vandaly utajeno. Model ve skutečné velikosti si ale lze prohlédnout v Domě Českého Švýcarska v Krásné Lípě.

11
50.915924228556214
14.441214296192953
default
50.915924228556214
14.441214296192953
klíčové slovo: