Oštěpař Jan Železný hází letos naposledy

Jan Železný, foto: ČTK

Nejslavnější oštěpař všech dob - Jan Železný, se po dvaceti letech profesionální kariéry rozhodl skončit. S předstihem vyhlásil letošní sezónu za svoji poslední. "Rozlučkové turné" bude mít dva vrcholy - Zlatou tretru v Ostravě a ME v Göteborgu.

Jan Železný,  foto: ČTK
Loňský rok nebyl pro Jana Železného zrovna ideální. Největší zklamání však nezažil na atletickém stadionu, nýbrž při volbě předsedu ČOV, ve které podlehl Milanu Jiráskovi. O další případné kandidatuře má jasno.

"Ne, ne, ne - už nikdy nebudu. To vím určitě a za tím si stojím."

Ačkoliv to neřekl naplno, poměry v našem olympijském hnutí ho zrovna nenadchly.

"Už jsem to jednou zkusil, nepovedlo se to a takový je život. Já to tak beru a zároveň mi to hodně dalo. Je důležité, zažít takové situace, ale teď přemýšlím nad jinými věcmi a chci jít jiným směrem dál. Můžu sportu pomoci jiným způsobem. Důležité je, že poznáte hodně lidi, víte, komu můžete věřit, kdo je upřímný a řekne - já tě volit nebudu, protože k tomu mám takový důvod - a to mám hrozně rád, když se mluví na rovinu. To je něco jiného, než co se děje v zákulisí, kdy vám někdo něco naslibuje a pak je všechno jinak. Ovlivnilo mě to v pozitivním i negativním hledisku, ale já jsem to potřeboval. Když se na to dívám zpětně, tak jsem rád, že jsem to udělal."

Jan Železný s dortem k desátému výročí světového rekordu,  foto: ČTK
Nejednoznačný názor má na případnou kandidaturu Prahy na pořádání OH. Nicméně jako beznadějnou ji nevidí.

"Všechno se dá zvládnout. Je to otázka peněz, infrastruktury, zázemí, logistiky. Můžete postavit menší stadiony, MOV nepotřebuje velké kolosy, tomu více záleží, jaká je tv sledovanost, protože podle toho se prodávají práva atd. Klidně by se to sem vešlo, ale teď jde o to, jestli by to pro nás bylo dobré."

Trojnásobného olympijského vítěze i trojnásobného mistra světa čeká první z vrcholů letošní sezóny už zítra. Zlatá tretra bude jeho posledním vystoupením v oficiálním závodě před domácím publikem. Poté se chce co nejlépe připravit na ME. Právě zlatá medaile ze šampionátu starého kontinentu mu jako jediná ve sbírce chybí.

"Ostrava je jasná, protože pro mě jsou to nejlepší diváci na světě. Každopádně i ME, protože před dvaceti lety jsem právě na něm začínal. Vím, že tam pojedu a budu se snažit odvést max. výkon, ale nebudu to dělat jako minulé roky, kdy jsem měsíc před vrcholnou akcí nejezdil na závody. Udělám však menší počet mítinků a na Evropu se snad budu schopen důstojně připravit."

Domácí fanoušci jsou pro Železného vždy velkou podporou. Ne každý se však s takovou pomocí dokáže psychicky srovnat. Např. finský oštěpař Pitkämäki se loni na olympijském stadionu v Helsinkách při MS z tlaku domácího prostředí sesypal. Pro Finy to byla tragédie, neboť oštěp je jejich národní disciplínou.

"Co se týče Pitkämäkiho, to je mladý kluk, kterému se to nepovedlo, ale možná mu to hodně pomůže v budoucnosti. Já když přijedu do Ostravy, tak jsem tam vždycky nervózní. Daleko více, než na jiném mítinku, protože vím, že hodně lidí tam přijde na mě, a proto chci hodit výkon, se kterým by byli spokojení. Jsou to domácí diváci, kteří mě dlouhou dobu podporovali. I když je ani neznám, ale vím, že mi fandili."

I Janu Železnému připravila nevyzpytatelná sportovní ruleta na úvod kariéry krutou porážku na OH v Soulu. Jiný Fin Tapio Korjus mu tehdy posledním pokusem doslova sebral zlatou medaili z krku, když ho přehodil o pouhých 18 cm. Náš reprezentant si však s odstupem času tuto ránu osudu pochvaluje.

"Určitě. Když jsem o pár cm prohrál první olympiádu a byl jsem druhý, tak mi to bylo líto. Ale na druhou stranu, kdybych už jí tehdy v jednadvaceti letech vyhrál, hrozně by mi to změnilo život a nevím, jestli bych to dokázal zvládnout. Pak mě vždy hrozně motivovali problémy. Když jsem si zranil rameno a vypadalo to, že už nemám šanci se vrátit, tak jsem musel dokázat světu, že jsem ještě dobrý."

Před čtyřmi dny bylo světovému rekordu Jana Železného - 98 m 48 cm z německé Jeny - rovných deset let. O kdysi reálné možnosti překonat magickou 100 metrovou hranici však v současnosti už neuvažuje.

"Řeknu to takto. Může se stát někdy i zázrak, na zázraky věřím, ale na takhle velký zase ne."

Přesto se chce loučit výkonem světové extratřídy, tedy přes 90 m.

"Kdyby se mi povedlo jednou hodit přes 90 m, bylo by to super, protože to je výkonnost absolutní špičky, ale historické špičky. Ale nevím, v historii hodilo přes 90 m jenom deset lidí."

Železný zahájil sezónu druhým místem na mítinku v Kataru, kde hodil 86 m a 7 cm. Už v úterý v Ostravě si bude chtít spravit chuť.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio