Osud Janotova balíčku zatím nejistý

Jan Fischer (vlevo) a Eduard Janota, foto: ČTK

Vláda v pondělí schválila balíček úsporných opatření, který by měl proti dosavadním plánům až o třetinu snížit schodek státního rozpočtu v příštím roce. Politické strany, jejichž zástupci by o souboru zákonů měli rozhodovat v parlamentu, ale nadšením rozhodně nehýří.

Eduard Janota,  foto: ČTK
Název „Janotův balíček“ se vžil pro soubor zákonných opatření, které by měly umožnit snížit předpokládaný rekordní deficit státního rozpočtu v příštím roce na přijatelnou úroveň. Podle vládních představitelů je totiž až takřka 80 procent výdajů dáno zákonnými normami, týká se to například skoro všech typů sociálních dávek. Mají-li se snížit výdaje, musí se tedy změnit i příslušné zákony.

"My považujeme ten návrh za umění možného. Je samozřejmě i výsledkem řady kompromisů," uvedl po jednání vlády premiér Jan Fischer. Z hrozících 230 na ještě přijatelných 155 miliard korun by měl přitom deficit klesnout díky podobně rozsáhlým opatřením na příjmové i výdajové straně rozpočtu. Podle ministra financí Eduarda Janoty takový kompromis za dané politické situace reflektuje, že pravicové strany mají sklon při zachování daňové zátěže raději snižovat výdaje, zatímco levice by spíše raději financovala rostoucí výdaje zejména za pomoci vyšších daní z příjmů a z majetku: "Je tam proporce, která je podle mého názoru rozumná, která v dané chvíli odpovídá tomu, jaká je situace z pohledu politické průchodnosti schválení tohoto rozpočtu."

Návrh tak obsahuje snížení některých sociálních plateb i platů státních zaměstnanců a ústavních činitelů, stejně jako zvýšení daní, zejména nepřímých, kam patří daň z přidané hodnoty a spotřební daně na specifické druhy zboží.

Přes snahu o kompromis prakticky všechny parlamentní strany dávají najevo určitou míru nevole.

"Máme s tímto návrhem obrovský problém. Vláda nakonec schválila úplně něco jiného, než co slibovala. Slibovala, že příjmy a výdaje budou z hlediska těch úspor zhruba jedna ku jedné. Vláda zavedla plošné zvýšení daní, nicméně jsme připraveni tento návrh podpořit, ale nesmí dojít k tomu, že z tohoto návrhu bude v Poslanecké sněmovně udělán trhací kalendář,"říká například místopředseda ODS Petr Nečas. Občanští demokraté proto chtějí na středečním jednání předsedů parlamentních stran navrhnout písemnou dohodu o tom, že ve sněmovně Janotův úsporný balíček nebudou měnit a narušovat jeho systém.

Do vládou schváleného balíčku ale chtějí zasáhnout sociální demokraté. Podle místopředsedy Milana Urbana by se mělo o každé změně hlasovat zvlášť: "Například zvýšení té snížené sazby DPH nebo krácení rodičovských dávek, to jsou věci, které jsou nepřijatelné. A proto si těžko dovedu představit, že bychom ten balíček jako celek podpořili."

Reformní návrhy kabinetu Jana Fischera se vůbec nelíbí ani komunistům, částečně je kritizují i lidovci a zelení. A osud Janotova balíčku tak zatím zůstává nejistý, alespoň než víc nenapoví další politická jednání.