Palestinci demonstrovali v Praze

Foto: ČTK

Palestinci a členové pražské arabské komunity demonstrovali ve čtvrtek na Václavském náměstí v Praze. Reagovali tak na eskalaci konfliktu na Blízkém východě a potestovali proti okupaci palestinských měst a palestinského území a vojenským akcím Izraelců. Demonstraci sledoval Jaromír Marek.

Foto: ČTK
Pod sochou svatého Václava se sešly asi dvě stovky lidí, mezi nimi nechyběly ani matky s malými dětmi v kočárku. S sebou měli palestinské vlajky a transparenty s nápisy: "Smrt pro Šarona", "Zastavte izraelský teror" nebo "My chceme mír". Mezi transparenty se vyjímal plakát s fotografií dítěte s prostřeleným hrudníkem a nápisem "Za co mě zabili?". Střídavě ho drželo několik dětí. Přestože organizátoři na demonstraci pozvali zástupce všech politických stran, nevládních organizací zabývajících se lidskými právy i katolickou církev, podpořit je přišli pouze členové Komunistického svazu mládeže. Nejvíce zaujala demonstrace kolemjdoucí zahraniční turisty, většina Pražanů prošla kolem bez většího zájmu. K cílům demonstrace mi Ghassan Khaled, z Palestinského klubu řekl:

Foto: ČTK
Velký rozruch způsobily před časem výroky premiéra Miloše Zemana, který během své návštěvy v Izraeli přirovnal Arafata k Hitlerovi a doporučil Izraelcům, aby Palestince, pokud nepřistoupí na jejich požadavky, odsunuli. Jeho slova ostře kritizovala jak domácí opozice, tak prezident Havel i Evropská unie. Zeman tvrdil, že jeho výroky částečně zkreslili izraelští novináři a že část viny nese jeho neobratná angličtina.