Památky jsou připraveny otevřít. Sezóna začne zřejmě o dva měsíce později

Zámek Hluboká

Hrady a zámky už v tuto dobu vítaly první návštěvníky. Turistická sezóna, která obvykle začíná 1. dubna, bude letos, stejně jako loni, opozděna kvůli koronaviru.

Bečov nad Teplou | Foto: Martina Schneibergová,  Radio Prague International

Národní památkový ústav má ve správě stovku státních hradů, zámků a dalších objektů. Loni na jaře byly památky zavřené skoro dva měsíce. O prázdninách návštěvnost dosáhla podobné úrovně jako v minulých letech. Přesto do konce hlavní sezony, tedy do konce září, navštívilo památky o milion lidí méně, než obvykle.

V roce 2019 hrady a zámky navštívilo do září 4,6 milionu lidí a do konce roku se návštěvnost zvýšila dokonce na 5,3 milionu, a to díky adventním akcím. Ty se ale loni kvůli pandemii nekonaly.

Památky mohou otevřít ze dne na den

Naděžda Goryczková,  foto: Adam Kebrt,  ČRo

Kdy se budou moci památky s ohledem na vývoj pandemie otevřít, zatím není zcela jasné. Jak uvedla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková, zaměstnanci připravili nové prohlídkové trasy i instalace.

"My se připravujeme na to, že budeme schopni otevřít ze dne na den, jakmile se uvolní všechna současná protiepidemická opatření. Takový reálný odhad je, že bychom mohli naše hrady a zámky otevřít někdy na konci května, případně začátkem června."

Pandemie paradoxně památkám přinesla i výhody. Zejména ty nejnavštěvovanější jako Český Krumlov, Lednice či Hluboká, které byly v minulých letech na hranici svých kapacit, a přestávku potřebovaly.

Český Krumlov | Foto: Vojtěch Ruschka,  Radio Prague International

Památkáři se také v rámci projektu Neobjevené památky snaží zviditelňovat ty méně známé. Největší nárůst návštěvnosti v roce 2020 měly zámky Opočno, Raduň a Hradec nad Moravicí. Například Opočno navštívilo loni téměř 60.000 lidí, meziročně o 10.000 návštěvníků více.

Lidé si také v době, kdy byly objekty otevřené, hledali méně exponované památky a největší nárůst počtu návštěvníků zaznamenaly hradní zříceniny, které dokonce za kratší sezonu navštívilo více lidí než v minulých letech.

Zámek Lednice,  foto: Henry Kellner,  CC BY-SA 4.0

Výnosy Národního památkového ústavu se propadly o 190 milionů

Národní památkový ústav má rozpočet téměř z poloviny krytý výnosy a vydělat si musí skoro 600 milionů korun ročně. Velkou část výnosů tvoří pronájmy. Památky mají oblíbené zejména filmaři, ale také svatebčané. Svatby však byly velmi omezené. Natáčet se však kromě dvou jarních měsíců mohlo. Natáčelo se třeba na hradě Křivoklát, zámku Slatiňany či pražské Invalidovně. Výnosy z pronájmů přinesly loni 5,6 milionu korun, v roce 2019 to však bylo téměř 10 miliónů.

Zavřené památky zapříčinily propad výnosů Národního památkového ústavu přes 190 miliónů korun. Podle Naděždy Goryczkové za to může hlavně úbytek návštěvníků, ale i menší zájem o pronájmy.

"Výnosy nám kryjí mandatorní výdaje. Rozpočet Národního památkového ústavu je z velké části kryt právě vlastními výnosy, ale pomohl nám náš zřizovatel a navýšil nám příspěvek na provoz, ovšem ne v plné výši, čili asi 160 miliónů korun jsme dostali na pokrytí výpadků ve výnosech."

Národní památkový ústav se snažil vyjít návštěvníkům vstříc. Prezentoval své památky on-line a začal nabízet rozhovory o památkách či architektuře.

klíčové slovo: