Paměť objektů, rodů a příběhy zachraňuje unikátní databáze Archa Krkonoš

Pec pod Sněžkou, photo: Petr Vilgus, CC BY 3.0 Unported

Archa Krkonoš. Tak se jmenuje unikátní databáze paměti místních objektů, historie rodů a příběhů. Mapuje zatím východní Krkonoše.

Už teď jsou ve volně přístupné databází desítky tisíc fotografií a dat o jednotlivých domech, lidech, událostech a obcích.

V rodě Hoferů přežily z 24 dětí jen tři

Databáze jde do detailů, takže když si budete prohlížet například rod Hoferů, dozvíte se o velkém neštěstí, které tuto rodinu postihlo, uvedl jeden ze zakladatelů organizace Paměť Krkonoš Pavel Klimeš.

"Máme profesionálního historika Jana Ivanova, který zpracovává jednotlivé rody. Mimo jiné zpracovával rod Hoferů. David Hofer, který byl zároveň rychtářem a hajným, měl 24 dětí a přežily jen tři. Když si to představíte, to je bezmoc a zmar. To na mě zapůsobilo mnohem víc, než příběhy, které se o něm zachovaly v kronice o jeho činnosti hajného a rychtáře. Nakonec přežil jenom jeden chlapec a pokračoval v rodu, který se potom velmi rozrostl. Tím, že David Hofer byl tak zarputilý a nepřestal, ani když mu ty děti umíraly, tak zajistil pokračování rodu, který byl nakonec velmi úspěšný. Potomci tady s námi žijí dodnes. Jsou to naši přátelé."

Historik Ivanov rozklíčoval například i celý rod Dixů. Byli to starostové a rychtáři, nejstarší Dix byl měďař v Obřím dole. Databáze zaujala i v zahraničí. Do Krkonoš přijeli návštěvníci až z Nového Zélandu, kteří přinesli materiály, že jejich tatínek byl ve fabrice v Maršově.

O databázi se zajímají i potomci rodů v zahraničí

"Dokonce víc, než domácí. Je zajímavé, když vám napíše někdo z druhého konce světa, že objevil naši databázi. Nově jsme program vylepšili. Když si rozkliknete takové čtverečky, tak vám to řekne, jaké má ten dům dnes číslo popisné. Většina starousedlíků odsud nedobrovolně odešla po roce 1945 do Německa. Mladí se nestihli zeptat svých rodičů a prarodičů a když třeba dělají rodokmen, tak zjistí, že mají svého předka ve Velké Úpě v roce 1850 pod číslem 431. Pak zjistí, že takové číslo dneska neexistuje. Nemáte šanci bez naší pomoci, zjistit o který dům jde. My jsme udělali rekonstrukci všech čísel popisných. Třeba ve Velké Úpě je už čtvrté číslování. Musíme být velice bdělí, ke které době se informace vztahuje, abychom správně zařadili číslo popisné na správný dům."

Malá Úpa,  foto: Dezidor,  CC BY 3.0 Unported

Je to mravenčí práce, na kterou tvůrci unikátní databáze získali dvě evropské dotace. Jednu z nich na příhraniční projekt, protože sousedé z polské strany se snaží o totéž.

"Máme ambici představit každý dům, každou osobu, která se tady narodila a nebo působila."

Měli jste nějaký základ, nějakého nadšeného sběratele, který už měl fotografie?

Luční bouda,  foto: Dingoa,  CC BY-SA 3.0 Unported

"To jsem byl já. Celé to vzniklo tak, že jsme založili neziskovou organizaci Paměť Krkonoš v roce 2014. Je nás pět zakladatelů a vytýčili jsme si čtyři cíle. My tomu říkáme čtyři Z. Zachránit, zpracovat, zatřídit a zpřístupnit. To poslední je samozřejmě nejdůležitější. Já už zpovídám pamětníky 40 let a obrací se na mě řada lidí. Teď vidí ten výsledek. Myslím, že je důležité, že si mohou rozkliknout svůj dům, vidí tam dobové fotografie, současné fotografie i architektonický popis. Vidíme, že to využívají architekti, filmaři, každý, kdo se zajímá o historii. Využívají to i turisté. Když jste na výletě a chcete se podívat, jak vypadala Luční bouda, tak tam najdete asi 200 dobových fotografií."

Mnohé pamětníky už vyzpovídat nestihneme

Krkonošská archa se tak snaží zachránit vzpomínky pamětníků, než nenávratně zmizí, dodal Pavel Klimeš.

Sněžka,  Obří důl,  Krkonoše,  foto: Magdalena Kašubová

"Spolu s bratrem se zabýváme rekonstrukcí památek. Dosud jsem zachraňovali kostely, kapličky, boží muka. Teď se to překlopilo a my zachraňuje to, co se ztrácí mnohem rychleji, než zdivo. Ta paměť, ty informace nám samozřejmě mizí. Máme seznam lidí, které musíme ještě vyzpovídat. Bohužel některé ani nestihneme a uděláme si u nich křížek. S nimi odejdou vědomosti, věci, které nejsou nikde napsané. Domy poznáme všechny, ale máme problémy, když dostaneme album z Velké Úpy. Teď jsem zpracovával jedno, kde bylo 120 lidí. Byly to fotografie před první světovou válkou až do 20. let. A z těch 120 lidí se nám podařilo určit osm. Ti ostatní jsou s otazníkem a tím pádem nemáte ten příběh."

13
50.69345148498151
15.733144655750724
default
50.69345148498151
15.733144655750724