Pandemie koronaviru zřejmě přibrzdí růst minipivovarů v Česku

Foto: Ondřej Tomšů

Zatímco loňský rok byl pro české pivovarnictví ve většině ukazatelů úspěšný, letošní bude výrazně ovlivněn pandemií koronaviru. Podle Českého svazu pivovarů a sladoven uzavření hospod a restaurací na jaře srazilo slibně se rozjíždějící sezonu. Největší problémy zaznamenaly minipivovary, které jsou na prodeji svého piva v lokálních restauracích často plně závislé.

Petr Janík,  foto: Ondřej Tomšů

Právě minipivovary přitom v Česku v posledních letech zažívaly velký boom. Přibývalo jich 50 ročně až na současných zhruba 500. Snad každé město v Česku už má vlastní pivo. Podle mezinárodních srovnání je tak Česká republika v čele světového žebříčku v přepočtu pivovarů na obyvatele. Koronakrize ale podle odborníků další růst minipivovarů trochu zbrzdí.

Několik desítek minipivovarů po ukončení krizových opatření už provoz neotevřelo. Většina ale věří, že s letní sezonou se jejich situace zlepší. Přesto se očekává, že některé minipivovary budou zavírat. Důvodem ale není jen koronakrize. Podle Petra Janíka z břevnovského klášterního pivovaru svatého Vojtěcha a člena Českomoravského svazu minipivovarů je tuzemský trh už nasycený.

„Samozřejmě neříkám, že žádný minipivovar nevznikne, ale ten boom už nebude takový. Už to nebudou desítky ročně, jak tomu bylo v poslední době. Ale už začnou i zanikat. Protože ne všechny minipivovary vlastně byly z hlediska ekonomiky stavěny na trvalý provoz,“řekl Českému rozhlasu.

Pomoc minipivovarům

Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Češi dlouhodobě patří mezi největší konzumenty piva na světě. Ročně připadá na jednoho člověka přes 140 litrů piva. Také proto se lidé v době vládních opatření snažili různými způsoby pomoci minipivovarům, aby nepadly na dno. Největší vliv měla především iniciativa Zachraň pivo. I přes to podle Českomoravského svazu minipivovarů by nemuselo přežít přes dvacet procent.

Podle Tomáše Maiera z České zemědělské univerzity se ale krize dotkne i velkých výrobců piva. „Myslím si, že krize se minipivovarů dotkne minimálně, opět nějaký menší pokles tady asi bude - je to přece jen jiná situace. Ale určitě ten pokles zaznamená více segment velkých průmyslových pivovarů. Protože jsou všední a nejsou tak moc vzácní. Minipivovar může pořád hrát na tu strunu, že je nějakým způsobem jedinečný a podobně,“ uvedl pro Český rozhlas.

Od května se sice výroba piva začala v Česku opět zvyšovat, nicméně podle zpráv z pivovarů je odběr sudového piva stále na polovině obvyklých hodnot. Pivovary aktuálně odhadují celkový pokles produkce za rok 2020 v rozmezí 10-15 procent, bude ale záležet i na tom, jaká bude letní sezona.