Pavel Padrnos pojede letos poosmé slavnou Tour de France

Pavel Padrnos, foto: ČTK

Svou poslední Tour de France chce letos absolvovat Pavel Padrnos. Jeho role je na nejtěžším a zároveň nejslavnějším cyklistickém závodu planety oproti minulým ročníkům jiná, neboť už nebude dělat dvorního ochránce Američanu Lanci Armstrongovi, který po loňské Tour ukončil kariéru.

Pavel Padrnos,  foto: ČTK
Pavel Padrnos jednoduše odpověděl na otázku v čem je Tour de France tak výjimečná.

"Je to dané kvalitou startovního pole a sledovaností tohoto závodu. Z pohledu našeho sponzora je to jeden z mála závodů, který je vysílaný v Americe živě. I proto je to nejtěžší a nejsledovanější závod na světě."

Absence Lance Armstronga má podle něj své klady i zápory.

"Co se týče sledovanosti, tak je to určitě ztráta. Ale myslím si, že lze očekávat daleko větší souboje, protože závodníků, kteří mohou vyhrát letošní Tour je víc a tak divácky to určitě bude zajímavější závod."

A co je na slavné Tour úplně nejtěžší?

Pavel Padrnos,  foto: ČTK
"Nejhorší je absolvovat celý závod. Někdo to očekávané teplo snáší hůře, někomu zase vadí zima. Ideální teplota by byla kolem 20-ti stupňů a aby nefoukalo a bylo to pořád z kopce. To nás ale letos nepotká."

Závod se jede déle než tři týdny a tak se na něj musel Padrnos pečlivě připravit.

"Síly jsem nabíral ležením. Letošní Giro, především poslední tři dny byly hodně náročné, ale já si myslím, že celý náš tým je uvolněnější. Strategie není tak svázaná a tak možností se prosadit bude daleko více, protože závod by měly dělat jiné stáje."

Padrnos není díky své výšce zrovna excelentním vrchařem. Místo obávaných alpských či pyrenejských štítů však s ironií sobě vlastní varuje spíše před rovinami.

"Na rovině je to složitější, protože tam musíte šlapat celý den. Do kopce vyjedete a dolů jedete bez šlapání. Ne, určitě je důležitý první týden závodu, kdy v podmínkách deště i větru je velké riziko pádu a tím ztráty možných ambicí. I z pozice psychického tlaku patří tento týden mezi rozhodující."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio