Pelhřimov se opět stane eldorádem rekordmanů

Studenti a ekologové z Prostějova se pokoušejí postavit obří pyramidu z bezmála 120 tisíc víček od nápojových PET lahví, foto: ČTK

V pátek začíná v Pelhřimově už 14. ročník festivalu rekordů a kuriozit. Toto setkání rekordmanů ve sportovních, kuriózních a silových disciplínách, majitelů kuriozit, sběratelů a příznivců netradiční zábavy je jednou z největších akcí svého druhu v Evropě. Podrobnosti o letošním festivalu zjišťoval Zdeněk Vališ.

Josef Vaněk,  foto: Autor
Pelhřimov je každoročně základním zdrojem pro realizaci a registraci českých i světových rekordů. S mnoha z nich je pak možné se setkat i na stránkách slavné Guinnessovy knihy. Festival pořádá agentura Dobrý den, která zároveň zastřešuje oblast rekordů a kuriozit v celé České republice a reprezentuje Českou republiku na zahraničních festivalech. Programový ředitel agentury Josef Vaněk prozradil Radiu Praha, čeho mohou být letos například návštěvníci svědky.

"Pro mě osobně bude jedním z nejzajímavějších výkonů muž pohřbený zaživa, což bude v pátek odpoledne. Je to fakír jménem Zahrádka, to je takové příznačné jméno. On chce o dva týdny později po našem festivalu zůstat pod zemí asi deset dnů. V Pelhřimově ho zahrabeme na čtyři hodiny. Další zajímavý kousek, na který se těším, bude trhání visacích zámků, které předvede silák jménem René Golem Richter. A pak se těším na ohňovou show Petra Fjedora, což je chlapík, který například vydržel dvě minuty stát zapálený na místě, hořet, a samozřejmě bez zranění."

Studenti a ekologové z Prostějova se pokoušejí postavit obří pyramidu z bezmála 120 tisíc víček od nápojových PET lahví,  foto: ČTK
Různých atrakcí budou samozřejmě až do sobotního večera stovky. Třeba jeden muž se chce nechat vtěsnat do krabice o rozměrech 50x50x58 centimetrů a pak odeslat poštou. Bude uskutečněn pokus o překonání 70 let starého rekordu ve skoku do dálky z místa, pokus o rekord v tažení auta při chůzi po rukou či v počtu lidí na jedoucí motorce. Návštěvníci ale uvidí také řadu kuriozit, například největší pštrosí vejce na světě, které snesla letos v dubnu pštrosí slepice na farmě u Blanska, nebo největší vyšívanou mapu Evropy, dílo, jaké nemá ve světě obdoby. Jaký to má všechno ale smysl? Má cenu honit se za bláznivými rekordy? Josef Vaněk si myslí, že to smysl má.

"Já si myslím, že to užitečná zábava. Zábava v tom, že většina lidí, ať už účinkujících nebo návštěvníků, přijede proto, že je to baví. Užitečné je to v tom, že máme možnost ukázat, jak jsou čeští lidé šikovní. Podívejte se, to je člověk, který vyšil mapu Evropy, toto je 75letý chodec, který nachodil 13 tisíc kilometrů po Evropě, toto je šestiletý kluk, který umí počítat z hlavy šestimístná čísla. Mě občas trochu štve, že si říkáme - no jo na Západě nebo někde jinde, tam to umí - a trošku se jako by podceňujeme. Když do toho ale člověk zabrousí, tak zjistí, že tady je tolik šikovných lidí. Užitečné na našem festivalu je to, že my ty lidi můžeme ukázat a říci, podívejte se, to jsou ti šikovní Češi."

Vůbec poprvé v Česku bude v rámci letošního festivalu Pelhřimov - město rekordů udělen titul Rekordman roku a Kuriozita roku a to hned v několika kategoriích. Pro diváky je po oba dny samozřejmě připravena i řada kulturních vystoupení. A nejen v průběhu festivalu mohou v tomto městě na Vysočině navštívit místní Muzeum rekordů a kuriozit či Muzeum strašidel. Od 12. června do 31. srpna se navíc mohou pobavit na výstavě pražského Divadla Járy Cimrmana nazvané Cimrman vynálezce a světoběžník.