České nej.. představuje Czech Book of Record, můžete ji i vyhrát

Foto: czechbookofrecords.cz

Už 25 let sleduje české rekordy a kuriozity Agentura Dobrý den. Čtvrt století pořádá i známý festival Pelhřimov město rekordů. A to není jediné výročí. Dvacet let slaví i pelhřimovské Muzeum rekordů a kuriozit. A právě muzeu je věnovaná kniha Czech Book of Records, se kterou přišel do studia Luboš Rafaj. Knížku můžete i vyhrát, stačí odpovědět na soutěžní otázku.

Foto: czechbookofrecords.cz
"Knížka je červeno-modro-bílá, to znamená v barvách České republiky a je plná superlativů, plná pozitivních zpráv a plná lidí, kteří něco dokázali, nejen na české, ale i na světové úrovni. Je to kniha, která by měla podat zprávu o tom, že v Čechách žila, žije a snad bude žít spousta lidí, kteří jsou velice dobří ve svých oborech."

Víte kolik máte v Muzeu rekordů a kuriozit exponátů?

"Ročně registrujeme přibližně 300 rekordních výkonů. Muzeum není nafukovací, ačkoliv má pět pater plus jednu speciální expozici. Vejde se tam asi 400 rekordů a myslím, že i tak mají návštěvníci pěkně zamotanou hlavu."

Jaké jsou reakce lidí, když k vám přijdou?

Luboš Rafaj,  foto: YouTube
"Záleží na tom, jakým způsobem rekord podáte. My ho podáváme tak, že rekord není ničím jiným, než dát naší snahou podnět k činnosti. Je to snaha nenechat lidi sedět u televize nebo u počítače."

Zmínil jste, že máte speciální expozici.

"Ano, expozice má v knize Czech Book of Records samostatnou stránku, jmenuje se Zlaté české ručičky. Hlavním exponátem je kolekce výrobků ze zápalek. Vyrobil ji Tomáš Korda a pracoval na ní 40 let. Ta kolekce je čtrnáct krát větší, než to, co udává Guinnessova kniha rekordů jako světový rekord. Oni říkají: 5 hudebních nástrojů Thomase Halla, to je světový rekord. My říkáme: 92 výrobků Tomáše Kordy, to je světový rekord. Svojí prací strávil 63.310 hodin, v přepočtu 7 let a dva měsíce."

Jaký rekord vás osobně nejvíc zaujal?

Foto: archiv Agentury Dobrý den
"V Czech Book of Records se snažíme hovořit o lidech, kteří opravdu na světové scéně něco znamenali. Není to o tom, kdo kam z recese doplivnul pecku, nebo kdo má největší sílu, ale naší snahou je říct, že tady žili lidé jako byl Václav Havel, že tady byl Karel IV., že v literatuře byl Franz Kafka nebo Jaroslav Hašek. Teprve dozdobením té knihy, jakousi omáčkou, jsou rekordy, kterými se prezentuje muzeum. To znamená rekordy recesní nebo takové, které by měly přitáhnout návštěvníky. Spíš než nějaký rekord, který pobavil lidi, bych chtěl vypíchnout v rámci knihy to nej..., které v republice máme. Nejsou to jen lidé, ale také architektura, příroda, jsou to krásy České republiky. Těch zajímavostí je tam tolik, že se nedá vybrat jedna jediná. Ta kniha je plná obrázků, jsou jich tisíce a vlastně ten text popisuje obrázek."

Vy jste vydali i Českou knihu rekordů, jak se liší od té anglické?

Foto: Zdeňka Kuchyňová
"My jsme dělali osm let české dodatky "guinnessovky". Pak jsme zjistili, že se nám tam těžko dostávají věci, které jsou prokazatelně lepší než to, co uvádí Ginnessova kniha rekordů. Tak jsme v roce 1993 vydali první Českou knihu rekordů a potom každé tři roky další. Dneska máme na stole Českou knihu rekordů IV. Protože už jsou dva roky za námi a blíží se rok 2015, tak se chystá vydání České knihy rekordů V. Ta Česká kniha rekordů IV. se od Czech Book of Records liší tím, že u té anglické verze jsme rok a půl dávali dohromady věci, které neeviduje naše databanka jako prioritní, tedy to co jsem popisoval, ty Bohdany Pomahače a lidi, kteří v republice něco dokázali. Takže tím se liší, ale Česká kniha rekordů V. tu anglickou dožene. Vyjde příští rok a my se na ni těšíme."

Teď jsme nalákali posluchače, co všechno v knize najdou. Mají příležitost ji vyhrát. Máme připravenou soutěžní otázku a ta zní: hádáme město, kde je Katova ulička. Vy určitě nabídnete nějaké další nápovědy.

"Katova ulička je ve městě, kde je blízko Nábřeží Maxipsa Fíka a je to nejužší ulička v České republice."


Foto: Zdeňka Kuchyňová
Soutěžní otázka:

Jak se jmenuje město, kde je Katova ulička?

Prozradíme, že jsme o městě vysílali v jedné z rubrik Cestujeme po Česku. Nápovědu najdete i v předchozím rozhovoru s Lubošem Rafajem. Na vaše odpovědi čekáme do 6. listopadu 2014. Psát můžete na [email protected]. Výherce se dozvíte 8. listopadu. Čeká na něj kniha Czech Book of Record a upomínkové předměty Radia Praha. Pro další 2 vylosované je připravena Česká kniha rekordů IV.