Nový Hrádek vytvořil rozhlednu z větrné elektrárny. V Pelhřimově vrcholí Festival rekordů

Rozhledna z větrné elektrárny u Nového Hrádku

Až do naprostého vyčerpání bojoval o nový český rekord kulturista Petr Macek z Brumova-Bylnice. Dokázal udělat neuvěřitelných 350 dřepů s činkou vážící 80,5 kg.

Petr Macek | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Celkem tak za 32 minut vzepřel 28 175 kg, a to bez odložení činky z ramen. Rekordman je bývalým amatérským fotbalistou a aktuálně se věnuje naturální kulturistice. Na mistrovství světa obsadil 6. místo. I takový rekord padl na festivalu Pelhřimov město rekordů, který právě vrcholí a předcházela mu série rekordních pokusů.

Michaela a Kateřina Vosičkovy | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Představili se na něm i borci vyznávající jízdu na kole. Michaela Vosičková (18 let) a Kateřina Vosičková (15 let) z Mořic dokázaly balancovat bez doteku se zemí na kole bez brzd a s pevným převodem po dobu 2:32,63 minut. Navíc jedna krasojezdkyně seděla na ramenou druhé a kolo bylo po celou dobu na témže místě.

Tomáš Přibyl má největší sbírku podpisů astronautů. Chybí mu jediný

Rekordmani uplynulého roku byli oceněni i v Senátu. Pelhřimovská Agentury Dobrý den zaznamenala v uplynulém roce, i přes mnohá omezení kvůli covidu, na dvě stovky rekordů. A kdo se mezi oceněnými ocitl?

Tomáš Přibyl | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

V Praze ocenění převzal například Tomáš Přibyl z Brna za Největší sbírku podpisů kosmonautů. Čítá 566 vlastnoručních podpisů astronautů, mužů a žen ze 41 zemí, kteří uskutečnili let na oběžnou dráhu. Jedná se o nejkompletnější sbírku v ČR a jednu z největších na světě, jelikož lidí s absolvovaným kosmickým letem bylo doposud 567.

Sbírka, které se věnuje 26 let, má tisíce podepsaných fotografií, pohlednic, knih a dalších předmětů souvisejících s oborem.

Rekordmani uplynulého roku byli oceněni i v Senátu | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Do bubliny dostal 275 lidí

Matěj Kodeš | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Rekordmankou roku v kategorii žen se stala paní Blanka Böhmová z Kaznějova, která loni do Pelhřimova přivezla na festival Nejdelší květinový koberec (2466 hodin práce, délka 83,9 m, 6874 vlastnoručně zhotovených kytiček z vlny). Kobereček váží 95 kg.

Oceněn byl i mistr mýdlových bublin Matěj Kodeš z Lysé nad Labem, který bude brzy reprezentovat Českou republiku v Jeruzalémě. Do bublinového tubusu dokázal uzavřít nákladní automobil, 275 lidí či vytvořit mýdlovou bublinu dlouhou 24,10 m.

Nový Hrádek vytvořil rozhlednu z větrné elektrárny

Adventní věnec na zámku Loučeň | Foto: Muzeum rekordů a kuriozit

Bodovala i města a obce. Rekordmanem roku v kategorii turistických cílů je zámek Loučeň se svou sérií vánočních rekordů včetně obřího adventního věnce s nejvyššími svícemi - měřily 187 centimetrů. Na věnec byly spotřebovány 2 valníky chvojí a větviček smrku, túje a tisu.

Městys Nový Hrádek vlastní a provozuje unikátní Rozhlednu na Šibeníku, která jako první v ČR vznikla přestavbou větrné elektrárny. Kolem tubusu vede točité schodiště zakončené vyhlídkovou plošinou ve výšce 32 metrů nad zemí s panoramatickým výhledem do celých východních Čech, ale i na hřebeny Orlických hor a Krkonoš.

Rozhledna z větrné elektrárny u Nového Hrádku | Foto: Václav Plecháček,  Český rozhlas