Při křtu Guinness World Records vytvořil Zdeněk Bradáč další světový rekord

Foto: ČTK

Na Pelhřimovském náměstí, kde padlo už přes tisíc rekordů, bylo pokřtěno nejnovější vydání knihy Guinness World Records 2012. Součástí premiérového představení knihy plné úžasných výkonů byl i úspěšný pokus o světový rekord Zdeňka Bradáče. O co šlo, prozradí prezident agentury Dobrý den Miroslav Marek.

Zdeněk Bradáč,  foto: ČTK
"Zdeněk Bradáč je historicky ze všech Čechů nejvíce zapsaný na stránkách světové Guinnessovy knihy rekordů. Tentokrát se pokusil o co nejrychlejší únik ze svěrací kazajky. Navíc byl zavěšen hlavou dolů na hrazdu v budově pelhřimovské radnice. Poté, co byl spoután do svěrací kazajky, tak mu trvalo pouhých 41 vteřin a 75 setin, než se z tohoto zajetí vyprostil. To je o 13 sekund lepší než dosavadní světový rekord. Je to už 26 záznam Zdeňka Bradáče ve světových rekordmanských tabulkách."

Kdo se zúčastnil křtu této knihy?

"Křest této knihy ve městě rekordů okořenil svojí účastí světoznámý fotograf Jan Saudek, mimochodem také člověk, který figuruje v rekordmanských tabulkách. Drží český rekord, neboť v roce 2007 nafotil skupinový akt v Olomouci. Sešlo se tu celkem 218 naháčů, mužů i žen. Pan fotograf, jak už je v jeho recesistické povaze, nefotil také nijak jinak oblečen, než ti, které sám fotil."

Pokusil se během křtu také o nějaký nový rekord?

Jan Saudek  (vlevo) a Zdeněk Bradáč,  foto: ČTK
"Jan Saudek, kterému v den křtu Guinnessovy knihy rekordů bylo 76 let a 5 měsíců, tak předvedl, protože se udržuje co by bývalý gymnasta ve formě, za 22 vteřin celkem 11 shybů na hrazdě. To je v jeho věkové kategorii nad 75 let nový rekord."

Jací další Češi figurují ve světové Guinnessově knize rekordů?

"Čechů se tam objevuje pravidelně několik například ve sportovní oblasti. Samozřejmě Roman Šebrle, který stále drží světový rekord v desetiboji. Pak Jarmila Kratochvílová, která už 28. rokem figuruje ve světových rekordmanských tabulkách svým unikátním výkonem v běhu na 800 metrů. Letos je tam nově zapsán v netradičních disciplínách Mario Berousek, žonglér s hůlkami. Ten rekord vytvořil loni v Paříži. V předchozích letech byl zapsán a stále je držitelem světového rekordu tým truhlářů, kteří vytvořili největší malovanou repliku historické skříně na celém světě. Ta skříň má přes šest metrů. Je zde samozřejmě i Jan Skorkovský, fotbalový driblér. Jediný člověk na světě, který dokázal uběhnout maratón, přitom si kopal a hlavičkoval s míčem a ten míč mu za těch sedm a čtvrt hodiny ani jednou nespadl z nohy."