Pětašedesáté narozeniny slaví v těchto dnech český herec Pavel Landovský

A teď trochu netradičně k jednomu kulatému výročí: Pětašedesáté narozeniny slaví v těchto dnech český herec Pavel Landovský...

Období Landovského největší popularity se datuje o více než třicet let zpátky, na konec 60. let. Herec, který své začátky prožil na scénách v Klatovech, Šumperku a Pardubicích, se v roce 1965 stal na celých 11 let členem Činoherního klubu v Praze. Mezi jeho nejznámější role patřil Hejtman v Gogolově Revizorovi a Václav Václav z Podivného odpoledne dr. Zvonka Burkeho od Ladislava Smočka.

Po podpisu Charty 77 nastala další vlna perzekuce. Na rozdíl od svého přítele Václava Havla se Landovský rozhodl pro exil, do Rakouska odešel v roce 1978. O rok později se stal členem slavného vídeňského Burgtheatru, kde působil až do roku 1996. Už v době svého působení v Činoherním klubu uvedl Landovský s úspěchem svou hru Hodinový hoteliér, v dramatické práci pokračoval i ve Vídni.

Krátce po 17. listopadu 1989 se podíval do Prahy, po skončení svého vídeňského angažmá se pak do Čech vrátil natrvalo. V divadle se objevuje jen výjimečně, v roce 1990 spolu s Josefem Abrhámem exceloval v Havlově Audienci. Od té doby se však na jevišti ukázal jen jako Hrobník v Shakespearově Hamletovi a loni v nové hře Pavla Kohouta Nuly. Četnější je Landovského polistopadová filmografie. Vedle již legendárního majora Terazkyho v Černých baronech (1992) ztvárnil různé role například ve snímcích Amerika (1994), Cesta pustým lesem (1997) a Nejasná zpráva o konci světa (1996). Naposled jej mohli diváci vidět v Michálkově filmu Anděl Exit, letos o prázdninách točil s Václavem Vorlíčkem hranou verzi večerníčků o Machovi a Šebestové.