Plán ekonomických ministrů: šetřit a šetřit

Vláda plánuje další razantní šetření. Ekonomičtí ministři chtějí zmrazit výdaje rozpočtu o 23 miliard korun. Navrhují proto zvýšení daně z přidané hodnoty, omezení valorizace důchodů, zrušení porodného či zvýšení daní bohatým. Proti plánům vlády ostře vystoupila opozice, která mluví o podrazu na důchodce. Žádá, aby vláda splnila své sliby z podzimu a kompenzovala sociální dopady reforem pravidelnými valorizacemi důchodů.

Foto: archiv Radia Praha
Pojďme si jednotlivé návrhy přiblížit podrobněji. Zvýšení daně z přidané hodnoty /DPH/ se dotkne všech, zdraží zboží. Jednou z variant je i zavedení jednotné sazby ve výši 19 nebo 20 procent, s možnou výjimkou na knihy a léky. Příjmy rozpočtu by se tak měly zvýšit až o 20 miliard korun. Nyní platíme DPH ve dvou sazbách a to ve výši 14 a 20 procent. S růstem daně ostře nesouhlasí opozice, podle níž vládní úsporná opatření dopadnou na nejslabší skupiny. Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek navíc tvrdí, že zvýšení DPH nic neřeší, protože lidé budou jezdit nakupovat potraviny do zahraničí:

"Jestliže v zahraničí bude levnější benzín, levnější potraviny, občas i kvalitnější, tak lidé sednou do auta a nakoupí to úplně jinde a česká státní kasa spláče nad výdělkem. To opatření - 20 procent DPH - je hloupé i z tohoto důvodu. Je zřejmé, že se rozhodli, že peníze vytlučou zejména z důchodců a rodin s dětmi. To budou jejich hlavní úspory. Čili vláda se rozhodla, že bude šetřit na těch, kteří se mohou nejméně bránit."

Jaromír Drábek
Debatu rozvířil zejména další návrh ekonomických ministrů - zmrazení důchodů na dva až tři roky. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek předložil další variantu, která se používá například v Německu nebo ve Švédsku, aby byl růst důchodů ovlivněn výběrem pojistného:

"Návrh směruje k tomu, aby bylo zajištěno, že se deficit důchodového účtu nebude zvyšovat. To znamená, že valorizace důchodu bude kromě inflačního kritéria a kritéria růstu mezd také podvázána kritériem výběru pojistného."

Změnu způsobu valorizace důchodů si dovede představit i nejmenší vládní strana Věci veřejné. Zmrazení je však pro ni nepřijatelné, uvedl předseda poslaneckého klubu Vít Bárta:

"Věci veřejné zcela jednoznačně odmítají zmrazení důchodů. Opakovaně jsme říkali, že si dokážeme představit hledání jiného modelu valorizace důchodů, než která je v posledních letech standardně uplatňovaná."

Miroslav Kalousek,  foto: ČTK
Pro věci veřejné není návrh rozpočtových změn jako celek přijatelný. Chtějí prosazovat sníženou sazbu DPH u potravin. Nelíbí se jim zrušení porodného, daň na uhlí či na víno. Na druhé straně vítají debatu o vzniku daňového pásma pro vysokopříjmové skupiny. Ministr financí Miroslav Kalousek navrhuje také snížení výdajových paušálů podnikatelů na úroveň roku 2004. Na modelovém příkladu ukázal rozdíly například mezi poradcem a zaměstnancem se stejným příjmem a rodinou.

"Ten zaměstnanec zaplatí ročně 24 tisíc daň z příjmů fyzických osob, poradce dostane 22 tisíc z veřejných rozpočtů zpátky. To je neospravedlnitelné. Není možné vyjmout jednu skupinu daňových poplatníků z celé škály populace a říct: těch se to týkat nebude. Musí se to týkat všech."

Podle ekonomických ministrů chce vláda také přijít s balíčkem, který bude mít prorůstový charakter a bude kompenzovat možný pokles soukromé či vládní spotřeby. Dá se očekávat, že návrhy vyvolají střet s opozicí. Šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka prohlásil, že opatření sníží spotřebu domácností, zpomalí se růst, vládě vypadnou další daňové příjmy a dostane se do spirály poklesu. Ani v koalici nebude lehké najít kompromisní varianty.