Plány Tomáše Vernera

0:00
/
0:00

Tomáš Verner vstoupil do letošní sezóny s novou volnou jízdou v rytmu tanga. Krasobruslařský mistr Evropy se s ní představil i ve finále Grand prix v korejském Kojang City, kde skončil těsně pod stupni vítězů čtvrtý. Pro českého reprezentanta jsou však hlavními prioritami lednové ME a poté světový šampionát v Los Angeles.

Tomáš Verner,  foto: ČTK
Náš nejlepší krasobruslař vstoupil do letošní sezóny s novou volnou jízdou. Vsadil na tango a doufá, že s ním rozhodčí zaujme. Jaké by měly být hlavní trumfy nové jízdy?

"To by měla být vyváženost toho programu od technických elementů, kde jsem opravdu nešetřil, a dal jsem tam 'čtveráka', a dal jsem tam trojité skoky, je jich tam spousta, jsou tam krokové pasáže na nejvyšší náročností, jsou tam piruety, které jsou také na nejvyšší náročností. Potom je tam ta emotivní stránka. Já jsem tu hudbu vybíral sice krátce, trvalo mi to asi dvě a půl hodiny, normálně je to proces třeba měsíců, ale o to intenzivněji mně ta hudba zasáhla. Já si myslím, že ta hudba osloví nejen diváky, ale i rozhodčí. A tu choreografii, která je k tomu dodaná, já sám mám strašně rád, dobře se v ní cítím, a zatím jsem měl jenom pozitivní ohlasy na ni. Takže doufám, že rozhodčí ocení tu vyváženost jízdy, a to jak po technické stránce, tak po stránce předvedení."

V tréninku piloval především skokanskou jistotu. Po jistých obtížích zafixoval i trojitého axla.

"Ta skokanská jistota tady nebyla ze začátku sezóny. Já jsem přes léto dělal hodně na suchu, hodně jsem pracoval, objemy byly velké, intenzita velká, a teď, v posledních dvou, třech nedělích už ta skokanská jistota zase přišla zpátky. Já budu doufat, že vydrží a že mě nezlomí závodní atmosféra, protože sice se na to opravdu strašně těším, ale je to jiný pocit stát tam sám a vědět, že jediná chyba může rozhodnout o tom, že se vám nakonec to vysněné finále, kam se dostanu jenom opravdu ti nejlepší z nejlepších, nepovede."

Po zisku titulu mistra Evropy se Tomáš Verner dostal do pozice jednoho z favoritů krasobruslařských soutěží. V této roli se necítí úplně nejlépe.

"Není to úplně nová role, ale s touto rolí se člověk těžko vypořádá, i když už to loni bylo podobné. Teď je to zase umocněné tím, že jsem se stal mistrem Evropy. Měl jsem možnost dlouze se bavit s Jozefem Sabovčíkem, se kterým jsem se potkal na exhibičním vystoupení, a jemu jsem si postěžoval, jaké mám problémy s tím, že teď jsem mistr Evropy a najednou se mi nedařilo podle mých představ všechno tak, jak jsem chtěl. Po tom rozhovoru z toho vyplynulo, že on si tím procházel také a projde si tím každý. Takže já doufám, že teď už mám to období za sebou a už zase budu koukat hlavně dopředu, ne dozadu, ne na to, co mohu ztratit, ale spíše co mohu získat."

Do pozice jednoho ze žhavých medailových kandidátů ho dostalo i ukončení závodní kariéry dvou světových šampionů: Kanaďana Jeffreyho Buttla a švýcarského elegána Stéphana Lambiela. Především rozhodnutí druhého jmenovaného Tomáše Vernera zaskočilo.

"Já úplně upřímně říkám, že u Jeffreyho jsem to tak nějak čekal, protože on už je na scéně světového bruslení hodně dlouho a asi je tím unavený. Ono je těžké se potom namotivovat, když už máte titul mistra světa, jste nejlepší na světě a máte se nutit dál do práce. Nechci ho ale z ničeho podezřívat, protože tam mohou být starosti se zdravím a tak dále. Více jsem překvapen u Stéphana Lambiela, u kterého jsem počítal s tím, že ještě do olympiády vydrží, že něco ukáže a že se vrátí, protože na posledních závodech se mu nedařilo podle toho, jak on si představoval. A s tím se on sám vnitřně nikdy nesmířil. Vždycky, když se mu jeden závod nepovedl, tak v tom druhém přišel s obrovskou formou, s obrovskou fazónou, a všechny převálcoval. Čekal jsem, že přesně to se stane, a brousil jsem si na něj zuby také, také jsem se s ním chtěl porvat. Zdravotní problémy jsou ale prostě zdravotní problémy, a přes ty vlak nejede."

Naopak další mistr světa, a to dokonce trojnásobný a zároveň i olympijský vítěz z Turína, legendární Rus Jevgenij Pljuščenko, ohlásil návrat na amatérský led. Náš reprezentant však jeho prohlášení úplně nevěří.

"Můj osobní názor je, že se nevrátí, že je moc věcí v jeho životě, které mají teď hlavní roli, které mají přednost před krasobruslením. To by nehrálo moc do jeho karet, aby si zase přišel pro ten svůj trůn. A druhá věc je, že když ohlásil svůj návrat do amatérského bruslení, tak nejdřív jsem byl smutný, vážně jsem z toho neměl radost, říkal jsem si: sakra, tak zase přijde a bude nejlepší! Teď je ta situace jinde, teď se trochu otočila a je mi jedno, jestli přijde. Vezmu to jako výzvu a bude to pro mne taková osobní záležitost porazit Pljuščenka na jednom ledě."

Tomáš Verner bude objížděl seriál závodu Grand prix. Doufá, že se díky kvalitním výsledkům dostane až do finálového klání Světového poháru. Ovšem vrcholem sezóny bude jednoznačně mistrovství Evropy a následně mistrovství světa. Zatímco na šampionátu starého kontinentu bude obhajovat titul, na to světovém by rád premiérově zaútočil na medaili.

"Pro mně bude důležité dotáhnou sezónu až do mistrovství světa. Pokud jde o mistrovství Evropy, tak nemám rád slovo 'obhajovat', protože obhajovat se nedá, všichni se vyvíjí a ten závod je vždycky jiný. Já tam nic obhajovat nebudu, já se tam pojedu poprat a urvat nejlepší výsledek. Pro mně ale bude hlavní a stěžejní mistrovství světa."

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio