Plzeň porazila v Lize mistrů Bate Borisov

Foto: ČTK

Plzeň v běloruském Minsku bodovala. Porazila BATE Borisov 1:0 a má první výhru v Lize mistrů. Vítězství zařídil ve 42. minutě útočník Marek Bakoš a čeští šampióni tak v pravý čas utnuli šňůru porážek v soutěži.

Foto: ČTK
Plzeň udělala výhrou významný krok k tomu, aby obsadila konečné třetí místo ve skupině za AC Milán a Barcelonou, které zajišťuje pokračování v jarní fázi Evropské ligy. Fotbalisté si také zjistili prémii ve výši téměř 20 milionů korun. Marek Bakoš, střelec vítězného gólu, bude mít i po letech na co vzpomínat.

"Teď si to ještě neuvědomuji, jsem šťastný, že jsme dokázali vyhrát, že jsme zvládli těžký zápas. Možná v budoucnosti, když se podívám do análů, že jsem nějaký zápas rozhodl, tak na to budu samozřejmě pyšný. Nejdůležitější bylo, že Milan vydržel a dokázal fantasticky projít přes svého obránce, zahrál to tam, kde by se měl útočník nacházet a mě se podařilo navázat na jeho přihrávku a dát gól,"

Foto: ČTK
pochválil Marek Bakoš Milana Petrželu. Plzeň lépe kombinovala a soupeře pouštěla do šance jen po zbytečných ztrátách ve středu pole. Brankář Marek Čech, který naskočil do hry po pětitýdenní zdravotní pauze, si dlouho mohl pochvalovat i spolehlivý výkon obrany, kde v první části zápasu nebyla znát absence potrestaného stopera Čišovského, jehož pozici zaujal spolehlivý František Ševinský. I on má na vítězství výraznou zásluhu.

Foto: ČTK
"Já jsem se snažil být spíš spolehlivý, protože jsem dlouho nehrál. Měl jsem z toho docela obavy, takže jsem hrál jednoduše. Byl to zápas na psychiku, neudělat první chybu, neinkasovat první gól, protože by to tady bylo těžké otáčet."

Bělorusové, kteří dokázali remizovat se slavným AC Milán, byli nebezpeční. Viktorii Plzeň bylo několikrát úzko. Například Bondarčev nastřelil břevno. Po pauze se Plzeň především bránila. Cenný tříbodový zisk v běloruské metropoli však uhájila. V kabině se po utkání hromově slavilo. Trenér Pavel Vrba byl šťastný a uvedl, že výhra nad Borisovem potvrzuje výjimečný rok. Viktorie Plzeň se tak ve skupině H posunula na třetí místo o dva body před Borisov. Vítězem se stali fotbalisté Barcelony. Rozhodla o tom výhra nad AC Milán. Aby se něco pro Plzeň změnilo, musel by Borisov za dva týdny vyhrát nad Barcelonou a ještě doufat, že Plzeň doma prohraje s Milánem.