Po dva týdny bude Litomyšl Smetanova...

Smetanova Litomyšl, foto: Archiv Radia Praha

Milovníci opery vždy před prázdninami míří do východočeské Litomyšle, kde se už téměř půl století koná festival nazvaný po místním rodákovi Smetanova Litomyšl. V pátek ho zahájí prezident republiky Václav Klaus, který bude v historii akce první hlavou státu, která se svátku opery zúčastní.

Smetanova Litomyšl,  foto: Archiv Radia Praha
Letošní přehlídku otevře 15. června operní galakoncert sopranistky Evy Urbanové a uzavře ji 1. července recitál německého tenoristy Torstena Kerla. V Litomyšli zazní také Dvořákovo oratorium Svatá Ludmila, česká premiéra duchovní opery Kristův dotyk od současného slovenského skladatele Víťazoslava Kubičky a kantáta Kytice od Bohuslava Martinů v tanečním zpracování Hradišťanu. Ta je podle programového ředitele festivalu Vojtěcha Stříteského jedním z nejnáročnějších bodů programu:

"Světová premiéra tanečního vidění Kytice Bohuslava Martinů, to je pro nás velký oříšek. Tam jsou soubory a sólisté z celé Moravy a my už to půl roku secvičujeme. Vše to pořádá festival a myslím, že ta sobota 16.6. je pro nás organizátory úhelným dnem."

Programovým vrcholem festivalu pak bude premiérové uvedení nové inscenace Národního divadla v Praze Hubička od Bedřicha Smetany. Jako režisér ji připravuje Marián Chudovský:

"Ta paličatost a neústupnost z jistých stanovisk ústřední dvojice, to znamená Vendulky a Lukáše, tak ta kdyby měla současný jazyk, může se odehrát zrovna tak. Situace, které vytváří tato opera, jsou velmi aktuální i dnes po nějakých stotřiceti, stopadesáti letech..."

Festival nabízí jedno představení či koncert denně, o víkendech jsou to dva programy. Na rozdíl od jiných kulturních festivalů, například divadelních či filmových, kde divák může stihnout i 5-6 pořadů denně, zde je tempo volnější. Důvody jsou podle ředitele festivalu Jana Pikny technického rázu:

Zámek Litomyšl,  foto: CzechTourism
"Jestliže máme připraveno 2. zámecké nádvoří, což je naše hlavní festivalová scéna, tak se večer svítí, připravuje a zkouší a druhý den tam je ten pořad, takže tam celý den nic být nemůže. A v celém zámeckém areálu, kde by se daly dělat další pořady, například v zámeckém divadélku, což je unikátní prostor, tak z důvodu ruchu na 2. nádvoří, kde se připravuje scéna, nemůže nic být, čili když už tam chceme hrát, musíme úplně uvolnit zámek od jiných akcí, proto je to takhle složité."

Přesto podle Pikny stojí za to na této scéně setrvat:

"Jednak je krásný ten areál, to přírodní prostředí funguje samo o sobě, a snad i pocit blízkosti toho Bedřicha Smetany i ta atmosféra maloměsta, jakéhosi poklidu, který tam vládne, zapůsobí na každého, kdo se vypraví třeba z té uspěchané Prahy. Akustika 2. zámeckého nádvoří je skutečně excelentní, je to jeden z atributů toho objektu, že je to nejen krásná architektura, ale že je tam i skvělá akustika. Tento další rozměr se ukazuje až tím festivalem,"

..říká Jan Pikna. Během sedmnácti dnů se v Litomyšli uskuteční dvě desítky hudebních a divadelních programů. Příští rok oslaví Smetanova Litomyšl půl století existence a již nyní sestavují organizátoři výjimečný reprezentativní program.