Podle předsedy Evropského parlamentu nenastane situace, kdy by ČR po vstupu do Evropské unie přispívala do rozpočtu více, než z něj dostávala

Předseda Evropského parlamentu Pat Cox si je "naprosto jist", že nenastane situace, kdy by ČR po vstupu do Evropské unie více přispívala do rozpočtu, než z něj dostávala. Řekl to po setkání s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Kdyby dnešní kandidátské země měly platit po přistoupení plný příspěvek do kasy EU, což odmítají, mohlo by se v prvních letech stát, že by jejich příjmy byly nižší než výdaje, protože platby z fondů EU porostou jen postupně. Podle Kavana tímto nebezpečím v předvolební kampani argumentuje ODS a zejména stínový ministr zahraničí Jan Zahradil.

Diskuse Konventu o roli národních parlamentů v budoucí EU ukázala, že zatímco si většina delegátů přeje zvýšení jejich vlivu na evropské rozhodování, názory na to, jak to udělat, se velmi liší. Převládalo mínění, že by systém měl zůstat takový, jaký je dnes, a parlamenty členských zemí by měly hlavně kontrolovat, jaké zákony v EU prosazují a schvalují jejich vlastní vlády. Mnoho delegátů ovšem chtělo, aby národní parlamenty dostaly přímé zastoupení, ať už formou druhé komory Evropského parlamentu, nebo nějakého styčného výboru. Patří k nim i český poslanec Jan Zahradil (ODS), který si představuje, že taková instituce by mohla fungovat i jako odvolací instance proti rozsudkům Evropského soudního dvora, které jsou v nynějším systému konečné. Zahradil se připojil k menšinové skupině delegátů, kteří chtějí, aby národním parlamentům bylo přiznáno v některých věcech i právo veta. Pokud by se některá země nechtěla podílet na té či oné politice EU, její parlament by se na tom usnesl a vůči unii by ji z takové aktivity vyvázal.

Konventu bylo oznámeno zřízení sedmi pracovních skupin a jejich složení - Jan Zahradil bude pracovat ve skupině, která bude zkoumat postavení národních parlamentů, senátor Josef Zieleniec (nestraník zvolený za čtyřkoalici) ve skupině pro řízení ekonomiky a ministr zahraničí Jan Kavan (ČSSD) ve skupině pověřené zkoumáním, jak začlenit Chartu základních práv do budoucích ustavujících dokumentů. Kavan na Konventu jednoznačně podpořil sjednocení a sladění politik, kterými bude unie čelit zločinnosti a řešit problémy migrace či azylu. Při těchto aktivitách je podle něj ovšem třeba dbát, aby i na úrovni EU fungovala demokratická kontrola jakýchkoli nadnárodních represívních institucí.