Pohřeb Roma ve Svitavách

Nejméně dvě stovky lidí se ve čtvrtek ve Svitavách zúčastnili pohřbu třicetiletého roma Oty Absolona. Ten byl v noci na sobotu zavražděn dvaadvacetiletým skinheadem. Tento případ je dosud posledním ze série napadení Romů, k nimž ze strany pravicových extremistů v České republice v posledních letech došlo. Více Jaromír Marek.

Bezprostředně po pohřbu se sešli romští aktivisté, kritizovali práci policie a jednali i způsobu, jak zabránit dalším rasově motivovaným útokům. zatím pravděpodobně nepůjde o ozbrojenou domobranu, po které někteří romové volají, ale o jakési občanské hlídky. Zároveň připravují někoik protestních shromáždění. Romové však vyloučili možnost msty.

"Já si nemyslím, nebo nevím o tom, že by romové chystali nějakou pomstu."

uvedl předseda romského sdružení Dženo Ivan Veselý. Rodina zavražděného si nepřála, aby se pohřbu zúčastnil některý z politiků. proto do Svitav přijel jen vládní zmocněnec pro lidská práva Jan Jařab a zástupkyně ombudsmana Anna Šabatová. Rasovou vraždu odsoudila i jménem svého mluvčího Libora Roučka i česká vláda.

"Vláda každý rasově motivovaný útok, natož pak vraždu, odsuzuje a nabádá ministra vnitra, aby v té oblasti rasově motivovaných útoků zlepšila svoji práci. To co se zatím děje je nedostatečné."

Jednadvacetiletý skinhead, který v noci z pátku na sobotu ubodal Otu Absolona na svitavské diskotéce je nyní v rukou policie. Více svitavský polivejní ředitel Miroslav Brandejs.

"Pachatel je ve vyšetřovací vazbě a co se týká trestu, hrozí mu 12-15 let vězení nebo trest vyjímečný."

Útok ve Svitavách je dosud posledním při kterém byl z rasových důvodů napaden rom. Od začátku 90. let eviduje policie zhruba deset případů, kdy došlo při rasových útocích k těžkému ublížení na zdraví nebo k úmrtí.