Policie dopadla tzv. kyanidového vyděrače

Kyanidový vyděrač, jenž hrozil, že otráví jídlo pacientům pražských nemocnic, a požadoval v uplynulých týdnech od státu 300 milionů korun, už sedí ve vazební cele. Policie jej zatkla v pátek v jeho domě ve vesnici Pyšely na Benešovsku.

Policie je přesvědčena, že, jak píší některé pondělní noviny, třicetiletý Patrik Jirsa je oním kyanidovým vyděračem. Jelikož zatčený muž využil svého práva nevypovídat, policie nemůže zveřejnit důkazy, které ho usvědčují. Vedoucí speciálního patnáctičlenného policejního týmu Ivan Smékal ale tvrdí, že proti němu má policie dostatek přímých důkazů:

"Není možné, abychom jemu přes média dávali informace, co všechno proti němu máme a kde udělal chybu. Je pravda, že udělal řadu chyb a my jsme toho využili. Důkazní situace je velmi dobrá, máme i konkrétní přímé důkazy."

Například při prohlídce u něj doma byly nalezeny lahvičky s roztokem, kterým je podle předběžných expertíz kyanid.

I když zadržení pachatele je nesporným úspěchem, policejní prezident Jiří Kolář si na pondělní tiskové konferenci lehce postěžoval na jistou, jak to sám nazval, "mediální infekci":

"V posledním období mě zneklidňuje ne to, že plníte svou společenskou roli, kterou samozřejmě máte - zprostředkovávat informace, ale způsob, jakým se to děje v některých typech kriminálních kauz. Jde totiž o to, že detailní, podrobné propírání policejních postupů nebo kriminálních kauz u případů, které jsou tzv. 'živé', v průběhu vyšetřování, je velmi problematické a ve svém důsledku působí opravdu kontraproduktivně a troufám si dokonce říct, že v rozporu se společenským zájmem. Určitá skupina adresátů vašich informací to vnímá po svém a místo, aby odsoudila obdobné kriminální aktivity, je k ním spíše motivována."

Stejné pocity má i mluvčí Českých aerolinií Daniel Plovajko, pokud jde o četnost anonymních telefonátů o údajném uložení bomby na letišti v Praze-Ruzyni:

"Věřím, že kdyby těmto případům nebyla věnována až tak vysoká pozornost, že by pražské letiště nebylo opakovaně cílem anonymních výhrůžek. Jedná se i o spoustu jiných objektů, ale v případě pražského letiště média velmi intenzivně reportují o tom, co se na něm děje a to, myslím, i dodává určitý motiv nebo stimul pro to, aby se tyto anonymní telefonáty opakovaly."

Motivační charakter informací sdělovacích prostředků pro případné delikventy nám potvrdil i politolog Zdeněk Zbořil:

"Existuje jakýsi fenomén nápodoby a tím, že se jim dostalo popularity, tak ti psychicky narušení, kteří obvykle stojí za podobnými akty, ať už je to za hranicí nebo pod hranicí normality, získávají na veřejnosti prostor, o který jim jde. To znamená, že se zvětšuje schopnost napodobovat ty předcházející, protože se jim dostává relativně velkého ohlasu."

Je třeba objektivně říct, že tentokrát se některá česká média skutečně "pochlapila". Koncem minulého týdne se po vzoru české soukromé televize Prima rozhodla věnovat různým anonymním vyhrůžkám minimální nebo vůbec žádný prostor.