Vyděrač chce od státu 300 miliónů korun

Přísnější dohled nad celou cestou potravin od příjmu surovin až po vydávání obědů pacientům zavedla od 14. května plzeňská fakultní nemocnice, foto: ČTK

Není to tak dlouho, co policie shodila z vrtulníku neznámému vyděrači 10 miliónů korun. Peníze si nevyzvedl, ale má dalšího následovníka. Objevil se nový vyděrač, který po státu žádá podstatně více - hovoří se částce 300 miliónů korun. Pokud je nedostane, hrozí, že otráví kyanidem jídlo v nemocnicích.

Přísnější dohled nad celou cestou potravin od příjmu surovin až po vydávání obědů pacientům zavedla od 14. května plzeňská fakultní nemocnice,  foto: ČTK
Že své hrozby myslí vážně dokázal vyděrač tím, že nastražil do jedné z nejznámějších pražských porodnic U Apolináře několik ampulí jedu. Poté se ozval policii a prohlásil, že chce do čtvrtka výkupné. U Apolináře se připravuje strava nejen pro zdejší porodnici, ale i pro okolní nemocnice v hlavním městě. Jídlo chce otrávit pokud nedostane peníze. Kdy a jak se vyděrač ozval uvedl ministr vnitra Stanislav Gross.

"Já vám můžu říct, kdy se ozval poprvé, respektive, kdy ta akce začala. To bylo 5. tohoto měsíce, potom tuším 9. proběhl ten kontakt prostřednictvím těch položených ampulí a ten kontakt byl několikrát, ale podrobnosti bych zatím nechtěl sdělovat, vyjednávat samozřejmě jsme ochotni."

Přísnější dohled nad celou cestou potravin od příjmu surovin až po vydávání obědů pacientům zavedla od 14. května plzeňská fakultní nemocnice,  foto: ČTK
Vyděrač podle Grosse většinou volá na linku 158. Podle minstra je obtížné začít splňovat jeho podmínky. Základní problém nespočívá ve vysoké částce, kterou anonym požaduje, ale jsou tam spíše technické problémy, uvedl ministr bez dalších podrobností.

Nemocnice zpřísnily ostrahu kuchyní a jídelen i kontrolu vydávaných jídel. Kyanid je totiž prudce jedovatý, a to v jakémkoli skupenství. Působí velmi rychle a vyvolává dušení. Jak potvrdil ministr Stanislav Gross, ampulí s kyanidem už vyděrač rozmístil více.

"Byly na dvou rozličných místech na Praze 2. My jsme připraveni udělat všechno pro to, aby se nenaplnily ony hrozby. To je priorita číslo 1, všechno ostatní jsou priority až následující."

Případ policie vyhodnotila jako závažný a nebere jej na lehkou váhu. Příliš informací o pachateli však nemá. Jeho dopisy analyzovala psycholožka. Výsledky ale odmítla zveřejnit a policie na případ uvalila přísné informační embargo.

Neznámý pachatel vydíral stát také v březnu. Tehdy hrozil výbuchy na Olomoucku, pokud mu policie neshodí z vrtulníku deset milionů korun. Žádný z balíků peněz si ale nevyzvedl a své hrozby nesplnil. Z dosavadního vyšetřování je pravděpodobné, že se jedná o jiného vyděrače, který se zřejmě od olomouckého pachatele, který dopaden nebyl, nechal inspirovat. Neznámý vyděrač vyhrožoval v uplynulých týdnech i české pobočce společnosti Coca-Cola. Pokud nedostane milióny korun, otráví její limonády. Tady detektivové z jednotky pro odhalování organizovaného zločinu slavili úspěch a pachatele zatkli.