Policie prošetřuje podezření z korupce při armádních zakázkách

Ministryně obrany Vlasta Parkanová, foto: ČTK

Protikorupční policie prošetřuje podezření z trestné činnosti, které se údajně dopustila skupina podnikatelů a zaměstnanců ubytovacích a stavebních správ ministerstva obrany. Ministryně obrany Vlasta Parkanová potvrdila, že jde o zadávání veřejných zakázek. V resortu obrany budou následovat personální a organizační změny. Kauzu sleduje Martina Lustigová.

Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek,  foto: ČTK
Případ je ve stadiu prověřování. Podrobnosti nám řekla mluvčí protikorupční policie Alena Vokráčková: "Útvar odhalování korupce a finanční kriminality v současné době prověřuje podezření z trestného činu pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, přijímání úplatků, podplácení a účasti na zločinném spolčení. Této trestné činnosti se měla dopouštět skupina podnikatelů kooperující se zaměstnanci některých složek Ministerstva obrany ČR. Činnost podezřelých se zaměřovala zejména na nelegální způsob získávání veřejných zakázek zadávaných vojenskými ubytovacími a stavebními správami. Tato trestná činnost nabyla takového stupně organizovanosti, utajení a rozsahu, že je v současné době posuzována jako trestná činnost páchaná zločinným spolčením ve smyslu trestního zákona."

Vojenské ubytovací a stavební správy mají na starosti například veřejné zakázky při nakládání s nemovitým majetkem nebo stavební práce. Podle mluvčího ministerstva obrany Andreje Čírtka mohou šéfové těchto správ rozhodovat až o desítkách milionů korun.

Od úterního rána policisté prověřovali pobočky vojenských ubytovacích a stavebních správ, sídla firem i soukromých osob. Kde konkrétně prohlídky probíhaly? "Mohu pouze říci, že domovní prohlídky probíhaly na několika místech České republiky, ale na jakých konkrétně - tuto okolnost vám nemohu říci přesně," uvedla mluvčí. Alena Voráčková nechtěla upřesnit ani to, kolik lidí je prošetřováno. Ministryně obrany Vlasta Parkanová v úterý hovořila o přibližně deseti osobách. A dále uvedla:

Ministryně obrany Vlasta Parkanová,  foto: ČTK
"Odhadujeme, že se pravděpodobně bude jednat celkově o částku blížící se půl miliardě korun. To, co se děje, není pro mě osobně vůbec žádné překvapení. Nejsem tím zaskočena, natož aby mi to vadilo. Já tu akci podporuji a v podstatě ji vítám."

Protikorupční policie se případem zabývá více než jeden rok. A kdy můžeme očekávat výsledky vyšetřování? "Je možné, že do jednoho měsíce by mohlo dojít v prověřování k nějakému dalšímu posunu," upřesnila mluvčí protikorupční policie Alena Vokráčková.

Naposledy policie řešila korupci v armádě při manipulaci s veřejnými zakázkami na úpravy letišť a opravy letištní techniky. V březnu navrhla obžalovat osm bývalých vysokých důstojníků z korupce, celkem policie navrhuje obžalovat jedenáct lidí. Tento nedávný případ ale se současnou kauzou nesouvisí. Loni v lednu policie zase zadržela ředitele odboru infrastruktury ministerstva obrany Miroslava Beňa, když přebíral milionový úplatek od prokuristy firmy Trade Fides, která zajišťuje ochranu šesti muničních skladů. Zakázku za necelé tři miliardy korun firma získala bez výběrového řízení v roce 2003.