Policista Honzík a spravedlivý Přemysl jsou hrdiny Policejních pohádek

Policejní pohádky

Ve školách se objevila zajímavá knížka. Jsou to Policejní pohádky. Je tu šestnáct příběhů, a jejich autorem je ostravský trestní soudce Roman Pokorný. Děti provází policista Honzík a soudce, spravedlivý Přemysl. A jako všechny správné pohádky, i tyhle mají dobrý konec.

Policejní pohádky
Aby učitelé zjistili, jestli děti pohádku pochopily, jsou pod nimi otázky. Pohádky jsou určené pro předškoláky nebo pro děti, kteří teprve číst začínají.

"Kniha vznikla po rozhovoru s policií Severomoravského kraje. Řešila se prevence a rozhodli jsme se, že by bylo vhodné vymyslet něco pro malé děti," uvedl Roman Pokorný.

A tak vznikla knížka Policejní pohádky. Některé mají reálný základ. Třeba ta o záchraně topící se dívky v rozvodněné řece.



Roman Pokorný,  foto: ČT24
"První pohádka je o statečném policistovi Honzíkovi. Základem je příběh, který jsem si vyslechl, když jsem byl pozván jako host na předávání ocenění policistům Severomoravského kraje. Každá pohádka má v sobě nést nějaké poselství nebo pravidlo chování. Některé jsou smyšlené, některé mají reálný základ, třeba příběh o domečku, který plakal, protože mu někdo pokreslil stěny."

Pohádky čtou na CD sami policisté

Děti určitě upoutají i kouzelné obrázky Šárky Nogové, která knihu ilustrovala v rekordně krátkém čase. O čem pohádky budou, napovídají už jejich názvy jako třeba: O Martínkovi, Elišce a tuze divném člověku, který byl milý nebo O ztracené Jitce.

Foto: ČT24
"Když pohádky vznikaly, tak jsme si chtěli být jisti, že neděláme práci, která je k ničemu. Poté, co vznikly dvě tři pohádky, tak byly zaslány, ještě v té syrové formě bez obrázků, do škol nebo školek. Požádali jsme učitele, aby je přečetli dětem a čekali jsme na zpětnou vazbu. Pedagogové pak telefonovali nebo napsali, že by chtěli další. Tak vznikl třeba příběh O nalezeném prstýnku. Speciálně učitelé si tenhle příběh přáli a podstatou bylo vysvětlit dětem, že není normální nechat si nalezenou věc."

Součástí knihy je i CD. Pohádky čte sám autor, dále kriminalista, policista pořádkové policie nebo policejní mluvčí, kterého znají z obrazovek či rozhlasu. Ke knížce je i pexeso nebo omalovánky se situacemi z knížky.

V prodeji Policejní pohádky zatím nejsou. Knížka byla vytištěna v počtu 6500 kusů, což je počet škol Moravskoslezského kraje. Protože měla úspěch, mělo by dojít k dotisku 30 tisíc kusů a dostat se tak k více dětským čtenářům.