Politici zdůrazňovali hodnotu svobody a demokracie. Protestní pochod zablokoval magistrálu

Vládní i opoziční politici i řada kandidátů na prezidenta si dnes na pražské Národní třídě připomněli výročí 17. listopadu 1989 a 1939. Konala se i řada demonstrací.

Oslavy 17. listopadu provázelo deštivé počasí. Odehrávaly se v klidné atmosféře, pouze příchody některých politiků na Národní třídu provázelo pokřikování. Premiéra Petra Fialu (ODS) někteří označovali za kolaboranta a na prezidentského kandidáta Andreje Babiše (ANO) pokřikovali v souvislosti s jeho komunistickou minulostí a údajnou spoluprací s StB.

Fiala: Mladí si jsou vědomi významu svobody a demokracie

Marian Jurečka,  Markéta Pekarová Adamová,  Petr Fiala a Jana Černochová | Foto: Roman Vondrouš,  ČTK

Fiala na Národní třídě připomněl odpor studentů proti nacistické okupaci v roce 1939 i sametovou revoluci proti komunistickému režimu v roce 1989. Výročí podle něj ukazuje na nesamozřejmost i křehkost svobody a demokracie a na to, že je třeba o ně pečovat. Premiér řekl, že si je naprostá většina mladých lidí vědoma významu svobody a demokracie. To je pro celou českou společnost naděje, že si je zachováme, dodal. Fiala se setkal také s někdejšími disidenty.

Pietní setkání u Hlávkovy koleje | Foto: Michaela Říhová,  ČTK

Jako jedna z prvních vzpomínkových akcí se konalo shromáždění u Hlávkovy koleje. Řečníci tam připomněli oběť studentů z roku 1939 i solidaritu tehdejších škol v zahraničí, zejména v Británii. Vyzdvihli i pomoc dnešních českých studentů Ukrajině a zdůraznili potřebu dialogu v dnešní společnosti ovlivněné dezinformacemi a válečným konfliktem.

Stovky lidí se i přes špatné počasí sešly na Albertově. U pamětní desky připomínající místo, odkud vyšla studentská demonstrace v roce 1989, zapalují svíčky.

Protivládní demonstranti kritizovali vysílání České televize

Foto: Michaela Říhová,  ČTK

V Praze se konalo i několik demonstrací. Pochodu za demokracii se zúčastnily stovky lidí podporujících Ukrajinu. Pořadatelé v pozvánce na akci mimo jiné uvedli, že je na čase začít spojovat rozdělenou českou společnost a vrátit národní symboly ČR do rukou všech občanů.

Tisíce demonstrantů prošly Prahou k budově České televize. Organizátor dřívějších protivládních protestů Ladislav Vrabel před akcí říkal, že cílem dnešní akce je demonstrovat "za umožnění vystoupení ve vysílání ČT". Na shromáždění před budovou ČT ale kromě kritiky obsahu zpravodajství veřejnoprávní televize zazníval hlavně protest proti krokům vlády. Protestní pochod zkomplikoval dopravu v Praze, policie zhruba na dvě hodiny uzavřela magistrálu.

Demonstranti také kritizovali vládu, která podle nich žene Česko do války. Za největší zlo současnosti řečníci označili členství Česka v Evropské unii a Severoatlantické alianci.

Na Václavském náměstí začal v podvečer Koncert pro budoucnost, který připomíná odkaz 17. listopadu a význam demokracie. Vystoupí na něm i kapela Pussy Riot, známá kritikou Putina.

klíčové slovo: