Pomozte zvolit nejvýznamnějšího zahraničního Čecha/Češku ve světě! Dnes Karel Janovický

Karel Janovický

ČRo Vltava a ČRo Radio Praha (zahraniční vysílání) vyhlásily anketu zahraniční Čech roku. Na základě nominací posluchačů jsme vybrali 15 osobností, které nyní představujeme ve vysílání formou medailonů. Na webu www.zahranicnicech.cz můžete dát vybrané osobnosti svůj hlas.

„Byl jsem po maturitě, neměl jsem správný původ, tak nebylo o čem dlouho se rozhodovat,“ glosoval později svůj odchod do zahraničí skladatel, pedogog a publicista Karel Janovický. To bylo v roce 1949. O rok později se mu podařilo odjet do Velké Británie. Nebál se a v Londýně se na něj usmálo štěstí. Díky menšímu stipendiu mohl začít studovat svůj milovaný obor – hudební skladbu.

V roce 1956 Janovický debutoval v Londýně Sonátou pro sólové violoncello a za svou tvorbu získal dvě ceny. Začal se živit jako hudební pedagog. Napsal hudbu k několika krátkým televizním filmům. V roce 1964 se stal redaktorem v BBC Radio 3, což je britská obdoba stanice Vltava. V roce 1967 přešel do Československé redakce zahraničního vysílání BBC. Od roku 1980 ji deset let vedl. Byl prvním Čechem, který tuto funkci zastával. Uváděl českou hudbu na vlnách BBC. Posluchači ho znali pod pseudonymem Jack Allen. A samozřejmě – skládal.

„Zejména v komorní hudbě se pohyboval s velkou variabilitou. Napsal desítky skladeb pro nejrůznější nástrojová uskupení a zpěv," hodnotí Janovického Jiří Bělohlávek, dlouholetý dirigent Symfonického orchestru BBC, a pokračuje: „Byl jako jazykový poradce BBC Singers při našich provedeních, například při Jakobínu a při Polní mši. Ta jeho pomoc byla prostě neocenitelná."

Karel Janovický má ještě jednu obrovskou zásluhu – neúnavně propaguje českou hudbu na britských ostrovech. Je jedním ze zakladatelů Dvořákovy společnosti. V roce 2011 Karel Janovický obdržel Cenu Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí. A co ho v pozdním věku nejvíc těší? „Píšu muziku opravdu pro radost a píšu ji pro lidi, kterým to taky dělá radost."

Slyšeli jsme portrét Karla Janovického. Pokud mu chcete dát svůj hlas, můžete tak učinit na webu www.zahranicnicech.cz, kde najdete i další podrobnosti. Hlasování končí 30. srpna. Výsledky ankety budou zveřejněny 31. srpna 2016. Partnerem ankety Zahraniční Čech roku je Týdeník rozhlas.