Poslanci schválili šestimiliardové odškodnění pro klienty zkrachovalých kampeliček

Střadatelé kampeliček se dočkají alespoň částečné náhrady svých vkladů. Vládní návrh zákona na vydání státních dluhopisů ve výši šesti miliard korun pro odškodnění klientů družstevních záložen schválila ve čtvrtek Poslanecká sněmovna. O schválení zákona se zasadili vedle poslanců ČSSD a KSČM i poslanci KDU-ČSL a Unie svobody. Více k tomu Eva Petržílková:

Družstevní záložny sdružují vklady ve výši 9,5 miliardy korun a mají téměř 105 tisíc členů. Vklady mají členové kampeliček pojištěny do výše 80 procent vkladů, maximálně však do 125.000 korun. Tyto vklady přitom tvoří 70 procent veškerých peněz v záložnách uložených. Tento vládní návrh zákona sněmovna už dvakrát zamítla. Vydáním státních dluhopisů ve výši šesti miliard korun totiž vzroste k 31. prosinci letošního roku očekávaný státní dluh o 6 miliard korun. S takovým způsobem řešení problému zkrachovalých družstevních záložen nesouhlasí klub ODS, jehož téměř všichni poslanci hlasovali proti vládní předloze. Například občanský demokrat Michal Doktor ale i přesto rozhodnutí celé sněmovny respektuje:

"Ta krize se ukázala být naprosto dramatická. Navíc většina družstevních záložen je v nucené správě. Oni velmi těžko mohou spravovat ten zbytek majetku a obávají se o to, že se ty majetky ztratí. Určitě to řeší napětí na finančním trhu."

Proti dluhopisové formě vládní pomoci hlasoval také šéf KDU-ČSL Jan Kasal. Také místopředseda lidovců Miroslav Kalousek odmítl postoj unionistů, kteří svou podporu dluhopisům zdůvodňovali naléhavostí problému družstevních záložen. Je totiž přesvědčen, že vláda zvolila nejhorší variantu pomoci družstevním vkladatelům:

"Já bych tomu argumentu rozuměl, kdyby neexistovaly i jiné varianty účinné pomoci, ale protože ty jiné varianty existují a my jsme je navrhli, tak podpora tohoto návrhu není pomoc kampeličkářům, ale je to pomoc této vládě - na účet našich dětí."

Jednání poslanců sledovalo několik postižených střadatelů, kteří s pomocí vlády příliš spokojeni nebyli. Českému rozhlasu to řekl klient kampeličky ze Znojma:

"Můj osobní názor je ten, že bychom byli vděčni za každé řešení, které nám umožní přístup k našim úsporám. Samozřejmě v plné výši."

Klienti zkrachovaných kampeliček celý týden demonstrovali před Úřadem vlády. Podle pátečního vydání Hospodářských novin se však na organizování těchto akcí podílely osoby, které významným dílem přispěly k pádu kampeliček. List zmiňuje Františka Zoubka a jeho sestru Ludmilu Kramolišovou, kteří figurovali ve vedení Družstevní záložny Pria. Také deník Mladá fronta Dnes upozorňuje, že řada čelných představitelů kampeliček, odpovědných za jejich krachy, je v současné době aktivní jako mluvčí různých sdružení, požadujících po státu výplatu vkladů. Některé osoby z vedení zkrachovalých kampeliček podle listu dokonce začínají působit v nových záložnách.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio