Poslanecká sněmovna odsouhlasila pomoc členům zkrachovalých kampeliček

Poslanecká sněmovna požádala vládu, aby zajistila výplaty náhrad vkladů členům zkrachovalých družstevních záložen, takzvaných kampeliček do konce tohoto roku. Jednání zákonodárců sledovala Zdeňka Kuchyňová:

Poslanci doporučili vládě, aby peníze do Zajišťovacího fondu družstevních záložen "nalila" prostřednictvím Konsolidační banky. Celková dlužná částka ve fondu činí zhruba 9 miliard korun. Poslanec Michal Doktor z Občanské demokratické strany prosadil postup, kterým by se vláda měla řídit:

" Aby vzniklou finanční ztrátu kryla částí výnosů z prodeje telekomunikačních licencí, aby zákonné nároky na plnění ze zajišťovacího fondu družstevních záložen vzniklé k 30. 9. letošního roku vypořádala nejpozději do 31.12 roku 2000."

Vláda však má o postupu zcela jinou představu a již dvakrát předložila Sněmovně návrh získat peníze vydáním státních dluhopisů. Ministr financí Pavel Mertlík už před časem totiž prohlásil, že jiný efektivní způsob na odškodnění střadatelů neexistuje. Tuto cestu však Sněmovna odmítla a náhrady finančních ztrát se podařilo těsné většině poslanců prosadit i přes nesouhlas vlády, včetně ministra Stanislava Grosse podle kterého...

" Vláda udělala poměrně dost pro to, aby fond pojištění získal nějaké prostředky, a aby ti lidé, kteří přišli o své úspory v kampeličkách, mohli získat finanční náhradu."

Podle vicepremiéra Vladimíra Špidly sněmovna nyní vytvořila velmi složitou situaci a ministr financí ji musí velmi zodpovědně posoudit. Jak dodal, za 8,5 miliardy korun, které k tomu budou třeba, by jeho resort mohl zrekonstruovat všechny domovy důchodců v Česku. Děleno počtem obyvatel to vychází na osm tisíc na jednoho obyvatele, kterými se kryje ztráta poměrně malé skupiny.

Poslanci také schválili - i přes odpor komunistů a nesouhlas většiny sociálních demokratů - novelu trestního zákona. Podle předlohy by například popírání nacistické nebo komunistické genocidy mělo být trestáno odnětím svobody až do tří let. Jeden z předkladatelů novely Jiří Payne z ODS tvrdí, že všichni, kteří hlásají náboženskou , rasovou či třídní nenávist by měli být trestně stíháni:

" Všechny myšlenkové směry, hnutí, skupiny, které hlásají nenávist vůči jiné skupině a upírají jim lidská práva, tak by měli podléhat nějaké regulaci. Stát prostě chce chránit, aby všichni lidé se mohli domáhat svých práv, která mají, stejným způsobem. Řeknu-li to velmi, velmi teďka vulgárně, tak třídní boj je něco stejně odporného jako rasismus."

Novelu trestního zákona ještě musí schválit český Senát. Tam však má pravice jasnou většinu.