Poslanci zpřísnili podmínky pro získání azylu

afghánští uprchlíci

Získat azyl v České republice bude mnohem obtížnější. Poslanecká sněmovna totiž drtivou většinou podpořila zpřísnění podmínek pro jeho poskytnutí. Novelu zákona přijala v době, kdy nelze vyloučit zvýšení příchodu afghánských uprchlíků, kteří se obávají americké vojenské operace proti Afghánistánu. Poslanci však zdůrazňují, že se zákon připravoval i bez ohledu na tuto událost. Více informací má Kateřina Brezovská.

Podle statistik Vysokého komisariátu OSN pro uprchlíky zaujímá Česká republika v počtu žadatelů o azyl 11. místo na světě a se značným náskokem vede před všemi ostatními postkomunistickými státy. Výrazný vzrůst žadatelů o azyl nastal po roce 1998, což potvrdila Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva vnitra. Jak dále uvedla, největší nárůst nastal letos.

"Od 1. ledna do konce srpna požádalo o azyl v ČR celkem 12 309 žadatelů, co je mnohem víc než v roce 2000. V roce 2000 to bylo za celý rok 8788. Pro zajímavost to srovnáme s rokem 1996, kdy to bylo 2211."

Mezi uprchlíky převažují lidé z Rumunska a Bulharska, zemí bývalého Sovětského svazu, dále pak z Afghánistánu a Indie. Vládní novela má zrychlit azylové řízení a zabránit cizincům v tom, aby azyl zneužívali k nelegální migraci do dalších zemí. Jedním ze zpřísnění je i budoucí posuzování ilegálního překročení českých hranic jako přestupek. Předseda bezpečnostního výboru sněmovny Petr Nečas z ODS k tomu dodal.

"Kdo chce v naší zemi žádat o azyl, musí do ní vstoupit legálně a požádat hned při nejbližší příležitosti o udělení politického azylu. Zrovna tak, kdo v průběhu azylového řízení opustí území naší republiky, ztratí nárok na udělení azylu."

Zákon obsahuje i další zpřísnění. Pokud cizinec požádá o azyl a je odmítnut, další žádost bude moci podat až za dva roky. Dosud to mohl udělat třeba druhý den. Navíc některé zcela neodůvodněné žádosti budou moci být odmítány hned zpočátku. Na druhou stranu nově vzniká instituce, která bude přezkoumávat pravomocná rozhodnutí ministerstva vnitra.

Zákon má také omezit možnosti pro zaměstnávání uprchlíků. Ti by nemohli získat pracovní povolení jeden rok po začátku azylového řízení. Na druhé straně přináší zákon i zlepšení. Například dětem, které se narodí v azylovém zařízení, hradí stát veškerou zdravotní péči. Rozšířen je také počet míst, kde lze o azyl požádat - například na ruzyňském letišti v Praze.