Poslanec ČSSD Foldyna: po vítězství ve volbách zrušíme reformy, pokud je s námi vláda neprojedná

Jaroslav Foldyna

V dnešním vysílání se ještě vrátíme ke sjezdu sociální demokracie, která si o víkendu v Brně volila nové vedení. Lídrem strany se stal dosavadní úřadující předseda Bohuslav Sobotka. Jeho soupeřem byl jihomoravský hejtman Michal Hašek. K táboru Haškových příznivců patří i severočeský poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna. Jak ale řekl pro Radio Praha, letošní volby šéfa ČSSD podle něj byly zcela korektní:

Jaroslav Foldyna
"Já si myslím, že volba byla standardní. V sociální demokracii jsem od roku 1989, takže jsem viděl hodně sjezdů a hodně debat. Tento sjezd byl jeden z mála, kdy to bylo velmi korektní. To je potřeba říci. Byla to velmi korektní soutěž dvou lidí a následně potom místopředsedů. Volba dopadla tak, jak dopadla. Já jsem ve volbách podporoval Michala Haška, vyhrál Bohuslav Sobotka a já to respektuji. Bohuslav Sobotka je předsedou a není žádný velký komentář k tomu, že bych byl vůči němu negativně vymezen. To je jedna stránka věci. Ta druhá stránka věci je, že mne trošičku zklamal sjezd v jedné věci, a to že vnitřní problémy, které jsme potřebovali řešit formou změny stanov, se nevyřešily."

Bohuslav Sobotka na březnovém sjezdu sociální demokracie,  foto: ČTK
Co považujete za vnitřní problémy vaší strany?

"Víte, že politika v České republice se výrazně komercionalizovala. Vznikají s. r. o. ČSSD a s. r. o. ODS, bohužel v některých případech, a to je potřeba řešit. Veřejnost to velmi citlivě vnímá. Prožila několik skandálů na všech stranách, těch modrých i oranžových, a já myslím, že toto jsme měli v záměru řešit. A to jsme neudělali. Teď to bude složitější, ale určitě si poradíme."

Proč se nepodařilo prosadit nějaké opatření proti tzv. velrybářům?

Sjezd ČSSD v Brně,  foto: ČTK
"Protože těch způsobů je několik. Sjezdové skupiny vnímaly každá po svém svůj názor a každá hledala trošku jiný přístup. Bohužel se nic nepřijalo a to mne trošku mrzí. Já si ale myslím, že v této chvíli je to už tak veřejná záležitost, že si každý musí dát pozor. Přesto se ale najdou lidé, kteří nebudou respektovat tento názor a toto klima a budou se snažit věci ovlivnit. A já si myslím, že bylo potřeba, aby ti, co se tomu budou bránit, se mohli více opřít o stanovy, než je v této chvíli možné."

Váš sjezd proběhl v bouřlivé době kolem důchodové reformy a reformy daní. V pátek, když sjezd začal, ministr financí představil, jak by měly vypadat daně z příjmů a mezd. Máte za to, že teď do té debaty s vládní koalicí půjdete tvrději?

Foto: Mee Lin Woon,  stock.xchng
"Já myslím, že do té diskuse jsme povinni jít a měli bychom do ní jít. Otázka je, co je představa vlády o diskusi s opozicí. V této chvíli je to tak, že vláda si vytvoří jakýsi svůj koncept, přednese ho opozici a bez toho, jak přijímá názor této opozice, si to svými 118 hlasy prohlasuje. A my říkáme, že pakliže to takto bude a tak zásadní věc, která se v tuto chvíli mění, to znamená daňová reforma a důchodová reforma, která je tady jedním z nejdůležitějších kroků po dvaceti letech, nebude prodiskutována s opozicí tak, aby byly přijaty určité věci a určité opoziční kompromisy, a bude to na úkor těch, které hájíme my, tedy občanů, kteří jsou tím dopadem nejvíce dotčeni, tak tuto reformu v případě, že vyhrajeme volby, zrušíme, nebude-li dostatečně projednána s opozicí."

Jak byste si představovali to projednávání? V odborných kruzích už reforma vlastně byla prodiskutována dost, Bezděkovy komise atd.

"Jedna otázka jsou odborné kruhy, které si vytvořila vláda, a druhá otázka například je odborné stanovisko odborových centrál, které je velmi přesné. A my s nimi spolupracujeme. A toto jsou věci, které je potřeba vnímat na úrovni vládní i opoziční diskuse."

Odbory už o víkendu ohlásily, že uvažují o generální stávce, pokud by byly daňové reformy přijaty. Podpoříte je v generální stávce?

"Já si myslím, že pokud budou vyčerpány možnosti parlamentní politiky, tak je jistě podpoříme. Já si nemyslím, že bychom měli čekat na to, až se všechno prosadí a my tu budeme jako hloupá ovce - sůl země. To prostě není možné. Musíme se postavit za ty lidi, kterých se to týká. To jsou naši voliči."