Miloš Zeman končí v ČSSD

Miloš Zeman, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Bývalý předseda vlády a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman se rozhodl "s okamžitou platností" ukončit členství v ČSSD. Vrcholí tím Zemanovy dlouhodobé spory s jeho nástupci v čele sociální demokracie. Jak řekl, z několika nezávislých zdrojů se údajně dozvěděl, že trestní oznámení, které na něj bylo podáno v kauze Altner, inicioval předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Miloš Zeman,  foto: ČTK
Ten dlouhodobě Zemanovi vytýká, že s advokátem Zdeňkem Altnerem, kterému sociální demokracie několik let dluží honorář za to, že pro ni vysoudil Lidový dům, uzavřel smlouvu s tak přísnými sankcemi. Kvůli nim teď advokát od strany vymáhá skoro 20 miliard korun.

Miloš Zeman opouští sociální demokracii dva dny před sjezdem, který má do funkce předsedy znovu zvolit Jiřího Paroubka. Ten je přesvědčen, že krok Miloše Zemana je veden snahou negativně ovlivnit volební sjezd v Brně:

"Jestli to bude opakovat, tak na něj podám trestní oznámení, protože nic takového jsem neudělal. Myslím si, že to jsou zoufalé snahy Miloše Zemana jak negativním způsobem ovlivnit sjezd sociální demokracie. Myslím, že Miloš Zeman by měl zpytovat svědomí, jakou smlouvu podepsal."

Podle některých sociálních demokratů je Zemanův krok unáhleny a nic neřeší. "Na druhou stranu si myslím, že bych ty věci vyřizoval na půdě sociální demokracie. Přál bych si, aby Miloš Zeman neodešel ze sociální demokracie," soudí zastupitel Ústeckého kraje za ČSSD Jaroslav Foldyna.

Miloš Zeman na návštěvě u Jiřího Paroubka v létě 2005,  foto: ČTK
Není vyloučeno, že odchod Miloše Zemana z ČSSD bude současně znamenat zánik místní organizace strany v Novém Veselí na Žďársku, kde Zeman žije. Předseda této organizace Miroslav Zita Zemana hájí a je připraven organizaci kdykoli zrušit:

"Na protest proti tomu, že vedení sociální demokracie podává trestní oznámení na našeho člena, kterému všichni bezmezně věříme a jsem přesvědčeni, že by nebyl schopen takovou levárnu udělat."

Šéf krajské organizace ČSSD na Vysočině Libor Joukl nepředpokládá, že by Zemanovo rozhodnutí nějak zásadně ovlivnilo víkendový stranický sjezd:

"Že by to bylo téma sjezdu, to určitě ne, že se to tam objeví, je možné. Možná to tam některý z diskutujících v rámci diskuse přednese. Pokud to bude, tak to bude na bázi jednotlivců, pokud náhodou někdo z jednotlivců bude tímto ovlivněn, protože předseda dostal podporu v rámci všech krajů. Co se týče nás z Vysočiny, kteří jedeme na ten sjezd, tak jsme si schválili podporu expremiéra a stávajícího předsedy Jiřího Paroubka znovu na předsedu strany."

Rozdílné jsou reakce zástupců jiných parlamentních stran na Zemanův odchod z ČSSD. Zatímco předsedu komunistů Vojtěcha Filipa to překvapilo...

"Musím říct, že mě to překvapilo, protože přece jen patřil k zakladatelům sociální demokracie, a tam, kde se ztratí ta původní myšlenka, se může ztratit i orientace. Já myslím, že to spíše vypovídá o osobních vztazích ve vedení ČSSD a vztazích k jejich bývalým představitelům."

...místopředseda ODS Ivan Langer překvapený nebyl:

"Když se podíváte na Jiřího Paroubka a Davida Ratha, vy se mu divíte? Já ne."

Odchod expremiéra Miloše Zemana z ČSSD není víc než poslední štěk z nory, soudí komentátor Hospodářských novin. Podle deníku Právo není přehnané se domnívat, že jediná ztráta pro ČSSD po Zemanově odchodu je šedesát korun stranických příspěvků, které ročně platí důchodce.