Plány a problémy ČSSD - 2. část

0:00
/
0:00

V rubrice Česko v komentáři dnes pokračujeme v rozhovoru s komentátorem deníku Právo Alexandrem Mitrofanovem. Před týdnem jsme věnovali pozornost především otázkám zamýšlené modernizace české sociální demokracie, dnes bude řeč o zásadním problému, se kterým se tato strana v současnosti potýká.

Sociální demokracii hrozí konkurz, a v krajním případě i ztráta majetku kvůli soudním sporům s advokátem Zdeňkem Altnerem, který ji před sedmi lety zastupoval ve sporu o Lidový dům v Praze a při vyhrál. Od té doby po ČSSD vymáhá honorář a tvrdí, že dlužná částka ke konci loňského roku přesáhla spolu s úroky a sankcemi 19 miliard korun. Jaké jsou podle Vás šance ČSSD tento spor vyhrát?

"Nejsem právník, nedokážu posoudit, jak po stránce právní na tom ČSSD je, jestli má v zásobě jakési silné protiargumenty, nebo jestli opravdu bude vystavena tomu konkurzu. To by myslím příslušelo spíše někomu, kdo opravdu v těchto věcech má kvalifikaci a praxi. Z hlediska politického ovšem, pokud by k této věci došlo, pokud by sociální demokracie skutečně ztratila svůj majetek, pak to bude obrovským jakýmsi impulsem k tomu, že se tady zcela změní politická scéna. Ale to jsou věci hypotetické, takže o tom můžeme mluvit zatím pouze v rovině toho, co se může stát, ale stát se to patrně podle vyjádření právníků může."

Jak hodnotíte fakt, že pod smlouvou s JUDr. Altnerem je podepsán Miloš Zeman, ale k této věci se příliš nevyjadřuje?

"Miloš Zeman je člověk, který bezpochyby pro sociální demokracii udělal hodně, ale to, co udělal pro sociální demokracii, bylo pouze jakýmsi derivátem, jakýmsi vedlejším důsledkem toho, že on sám chtěl být na nejvyšších nejenom stranických, ale státních mocenských postech. K tomu potřeboval nějakou organizaci, vybral si sociální demokracii. Ale teď se ukazuje, že dalším vedlejším důsledkem jeho tehdejšího působení může být i v nejhorším případě zánik sociální demokracie. Takže úloha Miloše Zemana v dějinách sociální demokracie je velmi kontroverzní, a když k tomu přidáte to, jak se v době poté, co odešel do politického důchodu i do důchodu občanského, chová k představitelům sociální demokracie a jak objektivně vzato té straně škodí, tak zatím myslím, že v této chvíli můžeme říci, že ty negativní důsledky převažují."

Blíží se sjezd České strany sociálně demokratické. Co Vy jako znalec sociálnědemokratického prostředí od tohoto sjezdu očekáváte?

"Tak především nevíme, a teď opravdu trošku předbíhám události, ale říkám to, co zaznívá občas i v takových těch nejdivočejších úvahách, zda ten sjezd bude, protože případně, jak jsme už spolu probírali ty možnosti, může být sociální demokracie vystavena konkurzu, a kdo ví, jestli pak takový sjezd bude povolen správcem konkurzní podstaty. Ale to je opravdu opět taková hypotetická věc. Takže pokud sjezd se konat bude, očekávám na něm maximální otevřenost ze strany Jiřího Paroubka právě v souvislosti s tím, na co jste se ptal, a to je případ Miloše Zemana, jeho úlohy v celé kauze Altner, protože smlouvu s právníkem Altnerem podepsal právě Miloš Zeman. A myslím si, že pro Jiřího Paroubka již nezbývá moc velký prostor k tomu, aby se vymanil z obklíčení různými faktory, které mu brání v tom, aby svou plánovanou modernizaci strany uskutečnil."