Poslanecká sněmovna bude v pátek hlasovat o nedůvěře vládě

Mimořádná schůze sněmovny, na které by se mělo hlasovat o nedůvěře vládě, se uskuteční v pátek 1. dubna. Novinářům to řekl předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD). Hlasování vyvolala opoziční ODS. Premiér Gross čelí kritice kvůli nejasným majetkovým poměrům rodiny a podnikání manželky Šárky. K vyslovení nedůvěry, která automaticky znamená pád vlády, je třeba ve dvousetčlenné sněmovně přinejmenším 101 hlasů. Hlasuje se veřejně, podle jmen. ODS má ale jen 57 poslanců, což jí stačí k vyvolání hlasování, ale ne ke svržení vlády. Předseda ODS Mirek Topolánek novinářům řekl, že s komunisty občanští demokraté o podpoře návrhu vyslovit nedůvěru současné vládě nejednali.

Lidovci o svém postoji k nynější vládě rozhodnou ve středu na celostátní konferenci, ještě před tímto grémiem se sejde užší vedení - celostátní výbor. KDU-ČSL může odhlasovat odchod tří lidoveckých ministrů z koaličního kabinetu Stanislava Grosse, jehož demisi lidovci marně požadují. ČSSD ale na víkendovém sjezdu Grosse potvrdila v čele strany i vlády a jednoznačně odmítla předčasné volby. Lídři ČSSD po úterní schůzce uvedli, že chtějí udržet vládu až do řádných voleb v příštím roce a lidovce nebudou přemlouvat, aby v kabinetu zůstali.

Unionisté vládu při hlasování o nedůvěře podrží, pokud premiér Stanislav Gross (ČSSD) slíbí, že kabinet do června předloží zákon o střetu zájmů. ČTK to po jednání poslanců US-DEU řekl jejich předseda Vlastimil Ostrý. Nechtěl předjímat, jak by se unie zachovala, kdyby lidovci odešli z vlády. O tom by podle něj musely znovu rozhodovat stranické orgány. Místopředseda unie Svatopluk Karásek ale novinářům řekl, že podle něj by po odchodu lidovců kabinet opustili také unionističtí ministři. Platí, že unie nebude ve vládě, která by se opírala o komunisty, dodal Ostrý.