Poslouchejte, ochutnejte a očichejte si Jeseníky v Pradědově dětském muzeu

Foto: oficiální facebook Pradědova dětského muzea

V Bludově nedaleko Šumperku, v prostorách Březinova statku, se v pondělí otevírá specifické muzeum. Návštěvníkům, velkým, ale především malým, umožní poznat Jeseníky všemi smysly. Představí jim tradiční řemesla, slavné osobnosti kraje i místní legendy. Více už v rubrice Zaujalo nás o Pradědově dětském muzeu prozradí autorka projektu Tereza Schreiberová.

Jeden z domečků pro děti,  foto: oficiální facebook Pradědova dětského muzea
"Troufnu si říct, že jsme prvním regionálním dětským muzeem v Česku a možná i ve střední Evropě. Vybudovali jsme takový chytrý zábavní park pro rodiny s dětmi, ve kterém se snažíme formou her a různých atrakcí představit Jeseníky, historii, známé osobnosti a samozřejmě i přírodu a hory jako takové."

Jak konkrétně mohou návštěvníci, ať už dospělí nebo dětští, v muzeu Jeseníky poznat?

"Hlavní část expozice tvoří taková vesnička, která je plná domečků pro děti. V každém domečku jsou hry, které přibližují nějaké řemeslo, takže máme tam třeba mlýn, hospodu, bylinkářku nebo hokynářství, takže prostřednictvím nějakých her na dospělé, na povolání, jak to děti mají rády, přibližujeme to, co je pro Jeseníky typické. Máme také expozici věnovanou přírodě, kde si rodiče s dětmi mohou podle zvuků hádat, jakému zvířeti ten konkrétní zvuk patří, nebo pomocí čichu poznávat vůně lesa, vůně louky apod. Všechno je to formou zážitku a tak, jak v klasických muzeích bývá nápis: Na vystavené exponáty prosíme nesahat, tak u nás je to přesně naopak. U nás se může sahat úplně na všechno, může se vlézt do každé skříně, do každého šuplíku a prozkoumávat jednotlivé věci, které jsme pro návštěvníky připravili."

Foto: oficiální facebook Pradědova dětského muzea
Vy jste zmiňovala některé ze smyslů, které člověk má a kterými může poznávat svět, jak je na tom u vás chuť?

"Je pravdou, že my jsme chtěli obsáhnout všechny smysly včetně toho šestého. Co se týká chuti, tak součástí muzea je i expozice Chuť Jeseníků, která představuje tradiční jesenickou gastronomii prostřednictvím tradičních receptů i místních producentů. Máme vybudovánu kuchyň, kde budeme pořádat kurzy vaření apod. To budou jednorázové akce. Trvale nabízíme ochutnávku regionálních produktů plus nějaké receptury. Třeba regionální koláče. Snažili jsme se tedy uzpůsobit expozice i té chuti."

Tereza Schreiberová,  foto: archiv politického hnutí Změna
Co je třeba typickým pokrmem pro Jeseníky?

"Typických pokrmů je samozřejmě velká spousta. Tím, že jsme připravili projekt Chuť Jeseníků, který je několik let fungujícím gastronomickým festivalem, tak jsme v této oblasti trošku kovaní. Pro Jeseníky je typická cibule, brambory, špek, slanina, to je určitě typické pro více horských krajů v Česku a možná i v Německu a Rakousku. Pro Jeseníky jsou typické černé jeřabiny. Dělá se z nich omáčka, která je vynikající třeba k vepřovému masu. Restaurace, které vsadily na ten pokrm, který je nový, málokdo ho zná, tak většinou slaví úspěch. Lidem to hodně chutná, je to dost oblíbené, takže si troufnu říct, že tohle je i z hlediska dnešní gastronomie taková surovina, se kterou se dá pracovat a která zároveň splňuje požadavek, aby byla tradiční."

Muzeum vybudovalo sdružení Jeseníky přes hranici, můžete jej krátce představit?

Foto: oficiální facebook Pradědova dětského muzea
"Jeseníky přes hranici je občanské sdružení, které bylo založeno v roce 2008 a jeho úkolem je realizace projektů na podporu cestovního ruchu a turistiky v Jeseníkách. Máme za sebou celou řadu projektů, zejména česko-polských, které se vztahují k propagaci gastronomie a hor. Pořádali jsme spoustu akcí pro děti, Jesenickou miniolympiádu nebo pohádkový les apod. Projekt Pradědova dětského muzea je samozřejmě náš největší, je to velká akce, kterou jsme završili roky jednotlivých nápadů, které v průběhu projektů přicházely, a koncentrovali jsme je do jednoho objektu, do jednoho areálu."

10
49.939289430000
16.928558350000
default
49.939289430000
16.928558350000
50.229899400000
17.204507900000