Pražané se mohou opalovat na písku

Uměle vytvořená pláž na břehu Vltavy (Foto: ČTK)

Praha má svoji první písečnou pláž. Za dva týdny provozu ji na Smíchově navštívilo kolem šesti a půl tisíce lidí. Na několik příštích dnů meteorologové předpovídají tropická vedra, a ta budou Pražany přímo lákat k plážové rekreaci. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Uměle vytvořená pláž na břehu Vltavy  (Foto: ČTK)
Milovníci opalování se mohou ochladit v bazénku o velikosti třikrát šest metrů a půjčit si lehátko nebo slunečník. Pro aktivnější je k dispozici hřiště na plážový volejbal nebo pétanque. Ve čtvrtek a v sobotu se zde pořádají hudební večery. Městská část Praha 5, na jejímž území se pláž nachází, si její zkušební letošní provoz pochvaluje. Hovořili jsme s mluvčím Prahy 5 Jiřím Baumrukem:

"První rok bereme jako zkušební a jako zkouška to dopadlo naprosto fantasticky."

Kolik vybudování pláže stálo a kdo to zaplatil?

"Městská část Praha 5 přispěla darem půl milionu korun na vybudování a na provoz pláže. Peníze jsou z výtěžků z výherních hracích automatů. Snažíme se, když máme peníze z nějaké neřesti, užitečným způsobem je využít. Jinak to financuje investor, tím je společnost RZA Media, která se stará o provoz pláže a která to celé vybudovala. Celkové náklady se zhruba odhadují kolem jednoho a půl milionu. Ukázalo se konkrétně třeba v Paříži, že zřídit takový prostor v létě na nábřeží řeky je opravdu pro občany služba, a proto městská část nejenom dala finanční příspěvek, ale spolupracovala s investory na všem, co bylo potřeba k vybudování pláže. Také díky tomu, že se na tom městská část aktivně podílela, tak se letos pláž podařilo otevřít."

Mohou se návštěvníci pláže vykoupat ve Vltavě?

Uměle vytvořená pláž na břehu Vltavy  (Foto: ČTK)
"Samozřejmě mohou a řada se jich tam koupe. Je to pochopitelně na vlastní nebezpečí. Je to jako koupání v každé jiné řece. Hygienici říkají, že Vltava není vhodná pro koupání, určitě neprojde nějakými hygienickými normami."

Splňuje podle Vás pláž všechny normy Evropské unie?

"Nepochybně ano. Právě proto se otevření posunulo až na druhý prázdninový měsíc. To se nakonec ukázalo vzhledem k počasí jako ideální. Bylo třeba splnit řadu velmi přísných hygienických norem, ať se už jedná o složení písku na pláži, sociální zařízení, přístup k pitné vodě..."

O tom, jak probíhá den na smíchovské pláži, jsme hovořili s jejím provozním pracovníkem Martinem Šabatem:

Kolik lidí tady denně bývá?

"Obvykle okolo 400 lidí. Večer míváme různé akce, takže přes den se lidé opalují a večer se přijdou pobavit a něco popít do baru."

Jak často se písek čistí?

"Písek čistíme samozřejmě denně. Tak, že vybíráme nedopalky od cigaret a drobný odpad, který lidem upadne nebo který tu omylem zanechají."

Sám byste se ve Vltavě vykoupal?

"Ještě jsem v bazénu vůbec nebyl, já se koupu pouze ve Vltavě."

Když bude hezky, mohla by být letos pláž otevřená do poloviny září. Po letošním spíše pokusném ročníku bude zřejmě pláž v provozu i v dalších letech.