Pražské letiště zdobí gobelín na počest exprezidenta Václava Havla

Foto: ČTK

Tuto neděli po poledni byl na Letišti Václava Havla v pražské Ruzyni slavnostně odhalen gobelín, který na jeho počest nechali ve francouzské gobelínové dílně zhotovit světově proslulí muzikanti jako Bono Vox, Sting nebo Yoko Ono. Iniciátorem vzniku gobelínu podle návrhu Čechoameričana Petra Síse se stala lidskoprávní organizace Amnesty International.

Foto: ČTK
Na modré obloze se vznáší lidská postava, ve skutečnosti to je ale jen hejno bílých ptáků. Ptáci letí vysoko nad Vltavou a panoramatem Pražského hradu. - Právě tak před rokem zachytil svůj smutek nad úmrtím exprezidenta Václava Havla známý česko-americký výtvarník Petr Sís. Jeho grafika, kterou tehdy uveřejnily Hospodářské noviny, inspirovala zakladatele Art for Amnesty International Billa Shipseyho. Nechal podle ní ve francouzské gobelínce utkat tapisérii.

"Podle mne udělal Václav Havel svým jemným, odhodlaným, inteligentním a nenásilným způsobem pro spojení sedmadvaceti zemí Evropské unie, která se stále rozrůstá a která v Oslo získá Nobelovu cenu míru, víc než kdokoliv jiný,"

řekl Bill Shipsey při ceremoniálu na letišti. A Thomas Schultz - Jagow z Amnesty International připomněl, že tato organizace podporovala Václava Havla už v době jeho věznění za bývalého totalitního režimu:

"V r. 1979 byl Václav Havel odsouzen na čtyři roky a šest měsíců za přípravu a distribuci prohlášení o údajném porušování lidských práv v Československu."

Václav Havel,  foto: Filip Jandourek / Český rozhlas
Amnesty International tehdy požadovala jeho okamžité propuštění, stejně jako v r. 1989, kdy byl Havel uvězněn za uctění památky Jana Palacha.

"V roce 2003, mnoho let poté, Amnesty International ocenila Václava Havla jako historicky prvního velvyslance svědomí, což je nejvyšší pocta, kterou Amnesty International uděluje bojovníkům za lidská práva ve světě."

Morální apel, jaký pro společnost Václav Havel znamenal, připomněl při odhalování gobelínu i ministr zahraničí za TOP 09 Karel Schwarzenberg:

"Chybí nám ten hlas, který nás probouzel k činnosti, který bojoval s naší vlastní malostí a který byl svědomí našeho národa."

Podle Karla Schwarzenberga by Václav Havel jako milovník umění ocenil, že na jeho počest nevznikla busta nebo pamětní deska, ale skutečné umělecké dílo. Podle grafické předlohy Petra Síse byl ve francouzském Aubussonu utkán koberec o velikosti 5 x 4,5 metru. Přispěli na něj hudebníci Bono, The Edge ze skupiny U2, Peter Gabriel, Sting a Yoko Ono, připomíná Sís:

Zleva Petr Sís,  René Duché,  Dagmar Havlová a Daniel Bayle,  foto: ČTK
"A oni se složili na to, že tkalci z Aubussonu rok tkali podle mého obrázku tuhle neuvěřitelně ohromnou a krásnou věc. Já vím, že kdybych se na ni mohl dívat zblízka, jenže já se k tomu teď nemůžu dostat, tak bych viděl i ty nitě a jak je to udělané. Ale i tady odtud, zdálky, jsou ty zářivé barvy nádherné."

Vzhledem k nabitému předvánočnímu programu žádná z hvězd, která na vznik gobelínu pro pražské letiště přispěly, na zahajovací ceremoniál nepřijela. Manželka exprezidenta Dagmar Havlová jim alespoň poděkovala na dálku:

"Ráda bych se setkala s tvůrci a děkuji panu Shipseymu, panu Jagowovi a všem, kdo se na tom podíleli. Děkuji i letišti a jsem ráda, že tu gobelín visí a že ho uvidí co nejvíc lidí."

Václav Havel zemřel loni 18. prosince ve svých pětasedmdesáti letech. Kromě pražského letiště po něm byly nebo teprve budou pojmenovány školy, ulice nebo parky. Jeho památku připomíná i prezidentská Knihovna Václava Havla, která by měla sídlit v rekonstruovaném paláci nedaleko pražské Lorety.