Pražské Muzeum Kampa je na seznamu světových muzeí a galerií Googlu

Palác ve Versailles, londýnská Národní galerie, Metropolitní muzeum v New Yorku nebo petrohradská Ermitáž. - Sedmnáct nejlepších muzeí a galerií světa zařadil vyhledavač Google do svého nového projektu Google Art. Ve vlastním počítači si tak lidé mohou prohlédnout slavná díla světového malířství a sochařství, za kterými by jinak museli cestovat kolem světa. Jediným muzeem ve střední Evropě, které Google dal na tento prestižní seznam, je Muzeum Kampa Medy Mládkové v Praze.

Na internetu stačí zadat adresu www.googleartprojekt.com a ocitnete se v jednom ze sedmnácti slavných světových muzeí. Nový portál, který byl spuštěn začátkem února v londýnské Tate Gallery, nabízí přes tisíc uměleckých děl a několik tisíc záběrů interiérů. Můžete si prohlédnout muzea a galerie ve Florencii, Berlíně, Madridu, Amsterodamu, Washingtonu i Moskvě. A také muzeum moderního umění, které v roce 2003 otevřela Meda Mládková na pražské Kampě. Jsou v něm soustředěna díla současných středoevropských autorů, kteří za totality nemohli volně tvořit. Čechoameričanka Meda Mládková od nich v té době jejich díla kupovala:

"My jsme chtěli pomáhat výtvarníkům, protože ta doba pro ty, kteří nesměli vystavovat a prakticky nikdo je znal, byla velmi těžká. Takže já jsem nakupovala pak dokonce po celé střední Evropě, v Polsku, Maďarsku, v Jugoslávii. A pak, když jsem to měla, v r. 1989 můj manžel zemřel. Asi dva nebo tři měsíce před revolucí, což bylo pro mne strašně těžké, protože on celý život toužil něco pro tuto zemi udělat a neměl možnost. Přijela jsem do Prahy v prvním okamžiku, kdy jsem dostala konečně po pěti letech vízum, a šla jsem za Havlem a řekla: já vám dám celou tu sbírku. To by jistě bylo přání mého manžela,"

vysvětlila sběratelka a mecenáška Radiu Praha. A co byl podle ní důvod, proč právě její sbírku zařadil Google Art Projekt na svůj seznam?

"Protože my jsme takové jedinečné muzeum na světě, které je specializované na jednu jedinou periodu, a sice dobu, kdy ruská vojska obsadila střední Evropu. Když vejdete do muzea a podíváte se na obraz Pištěka, kde jsou tři figury převázané špagátem, to je rodinný portrét z r. 1975 - r. 75 byla vůbec nejhorší politická doba podle toho, co se tu dělo - tak je vám to okamžitě jasné. Když vidíte Nepraše a všechny ty figury, kde najednou cítíte, jak ti výtvarníci nenáviděli, anebo doufali a snili a přemýšleli, že snad to bude jednou lepší. Tak tím jsme my originální."

Muzeum Kampa, které má ve svých sbírkách i unikátní díla Františka Kupky nebo Otto Gutfreunda, ročně navštíví tisíce lidí. Zařazení do Art Projektu Googlu podle Medy Mládkové zvýší hlavně počet zahraničních návštěvníků:

"Já si myslím, že ten Google je pro nás vyznamenání. Jestli to pomůže umění, to nevím, ale rozhodně to pomůže v tom smyslu, že víc lidí na světě, víc turistů, kteří přijedou do Prahy, se o nás dozví."