Pražský dopravní podnik odvolal ředitele, budovu prohlédli policisté

Vladimír Lich, foto: ČTK

Pražský dopravní podnik zažil koncem minulého týdne několik zásadních změn. Jeho ředitele Vladimíra Liche odvolala ve čtvrtek dozorčí rada podniku. Stalo se tak poté, co Lich podal trestní oznámení na bývalé pražské politiky a právníky. Podnik měl podle Liche podepisovat nevýhodné smlouvy. Kanceláře společnosti v pátek prohledala protikorupční policie. Detektivové si odnesli dokumenty například o smlouvách na pronájem reklamních obrazovek v pražském metru.

Vladimír Lich,  foto: ČTK
Trestní oznámení kvůli nevýhodným smlouvám pražského dopravního podniku míří podle České televize na bývalého šéfa představenstva a bývalého radního za ODS Radovana Šteinera. Roli možná sehráli i právníci nebo bývalý ředitel Martin Dvořák. Podle odvolaného Vladimíra Liche je většina kontraktů v dopravním podniku nevýhodná. Jízdenky s možností koupě přes mobilní telefon, tzv. SMS jízdenky, jsou podle něj předražené o jednu až dvě třetiny. Nevýhodná je smlouva na reklamní obrazovky v metru.

"To je náš prostor v tom metru. Na našem prostoru visí obrazovka a tam se promítají zprávy a reklamy. Myslel bych si, že pokud je to na našem prostoru, že by oni měli platit nám. My jsme platili jim."

Poté, co ve středu odpoledne oznámil Vladimír Lich, že podává trestní oznámení, navečer ho odvolala dozorčí rada podniku z představenstva. Ve čtvrtek večer musel opustit i post ředitele a i dále tvrdí, že smlouvy straní některým firmám. Podle Davida Ondráčky z české pobočky nevládní organizace Transparency International, která se podílela na právní analýze smluv dopravního podniku, docházelo přímo k tunelování podniku.

David Ondráčka
"Byla to organizovaná skupina s celou strukturou včetně nastrčených firem, manipulace jednotlivých zakázek a poté praní těchto peněz přes offshoreové struktury po celém světě. Nakonec navracení peněz formou provizí do ČR."

Páteční policejní prohlídka se zaměřila mimo jiné na právní oddělení nebo oddělení marketingu dopravního podniku nebo i na kancelář současné šéfky Magdaleny Češkové. Odnesli si dokumenty o smlouvách, více ale policie ani státní zastupitelství nesdělili. David Ondračka má také za to, že trestní oznámení mají souvislost s odvoláním ředitele Liche z představenstva a následně i ředitele dopravního podniku.

"Překotné odvolávání generálního ředitele Liche má podle mne naprosto přímou souvislost s tím, že k tomu vyšetřování a prověřování bývalých smluv došlo. Bylo úplně jasné, že skupiny, které se na tom podílely, tak dostaly strach, že skutečně jde do tuhého a měly tendenci to nějakým způsobem změnit."

Jiří Nouza
Vladimír Lich ale podle vedení i dozorčí rady společnosti špatně komunikoval a dělal zásadní manažerské chyby. Dopravní podnik například doteď neuzavřel pojištění na příští rok. Za odvoláním Liche tak nejsou podle předsedy dozorčí rady podniku Jiřího Nouzy z TOP 09 spory uvnitř pražské koalice, jak tvrdí právě odvolaný ředitel.

"Pan primátor něco říká, já říkám také něco. Mám na to 12 nebo 15 lidí v dozorčí radě, kteří slyšeli ta samá slova jako já. Hlasovali, jak hlasovali. Já si skutečně myslím, že to takhle je, jsem o tom přesvědčen, trvám na tom a více k tomu nechci dodávat, protože to není o koalici a o politice, ale o manažerských rozhodnutích."

Primátor Bohuslav Svoboda oficiálním důvodům nevěří a odvolání Vladimíra Liche se pokusí zvrátit.

Bohuslav Svoboda
"Já to vnímám jako útok na naší snahu o aby se město chovalo transparentně, aby jeho investice v dopravním podniku byly průhledné, aby dopravní podnik utrácel méně a ne aby to byla ta nejdražší hromadná doprava v celé Evropě a aby začal fungovat racionálně. Je to útok na tuto snahu a to je to, co mne tak strašně trápí."

Na nového ředitele dopravního podniku bude nyní vypsáno výběrové řízení. Jak už jsme zmínili, dočasně podnik vede Magdaléna Češková, ta ale o post stálého ředitele neusiluje. Dopravní podnik je největší pražskou firmou, ročně jí projde přes 13 miliard korun.