Pražský souboj

Letošní supervolební rok určí rovněž nové složení zastupitelstev místní samosprávy. Zvláštní pozornost přitahují tentokrát komunální volby v Praze. Jak uvádí Zdeněk Vališ, poněkud pikantní bude souboj o post pražského primátora.

Česko, jak známo, si pro místní samosprávy zvolilo dosti komplikovaný systém. Občané nevolí přímo svého starostu a radní, ale jen zastupitele, kteří pak mezi sebou vedení obce vyberou. To je samozřejmě především problém větších měst, v nichž může volič ovlivnit městskou reprezentaci jen velmi zprostředkovaně. Většinou totiž dopředu ani neví, jaká koalice se v dané lokalitě vlastně vytvoří. Modelů se po posledních komunálních volbách vytvořilo víc, a ne všechny kopírují aktuální poměry z tzv. velké politiky. Většinu velkých radnic ovládá pravice v čele s ODS. Někde, například v Praze, v Brně nebo v Plzni, se ale Klausova strana domluvila se sociálními demokraty. Jinde, třeba v Českých Budějovicích, se zase naopak dohodly menší pravicové strany s levicí a ODS z vedení města zcela vytlačily. Jaká koaliční překvapení zažijí Češi po letošních komunálních volbách, je zatím ve hvězdách. Nicméně zajímavý souboj se chystá v Praze.

Křeslo primátora hlavního města drží nepřetržitě už od začátku devadesátých let minulého století Klausova ODS. A je vysoce pravděpodobné, že rovněž nový primátor bude mít silný osobní vztah k ODS, ať už pozitivní či negativní. Tři ze čtyř nejvážnějších adeptů jsou totiž bývalí straničtí kolegové. Samotné občanské demokraty v letošních pražských volbách reprezentuje 39letý Pavel Bém. Tento současný starosta Prahy 6 má představovat novou dynamiku v řadách ODS, odpoutanou od minulosti a nepříjemných afér. Jeho oponenti, bývalí občanští demokraté, ovšem tvrdí, že jde jen o líbivou past na voliče. Samotný Bém prý žádnou zásadní změnu ani přinést nemůže, což mimo jiné potvrzují i nechvalně známá stará jména cudně schovaná za ním na kandidátce ODS. Volič nechť tedy obrátí pozornost pouze k těm, kdo už dal ODS vale. Ten první 40letý Michael Hvížďala kandiduje na primátora za Unii svobody a druhý 50letý Jan Kasl si dokonce založil vlastní stranu Evropských demokratů. Unionista Hvížďala se na piedestál dere už několik let a jak tvrdí zlé jazyky, je kvůli dosažení svého cíle ochoten spojit se třeba s ďáblem. Evropský demokrat Kasl post pražského primátora i řady občanských demokratů opustil letos začátkem roku, protože ani radnice, ani Klausova strana ho prý nechtěly podpořit v jeho neúprosném boji s korupcí. Nastupuje tedy do volebního souboje se svatozáří. Pokud jde o Hvížďalu, obyvatelé metropole i její návštěvníci už asi důvěrně znají téměř každý vous na jeho tváři. Aby také ne, když na ně bonvivánsky neoholený kandidát hleděl z desítek velkoplošných reklam už od letošního jara, tedy v době, kdy ještě ani neproběhly volby do Poslanecké sněmovny. Trest za předčasnou a dosti fanfarónsky vedenou volební kampaň se ale nakonec dostavil. Tvář primátorského kandidáta doprovázelo na reklamách heslo V Praze nás baví žít, což působilo obzvláště tragikomicky během srpnových povodní, kdy se leckde nejvíce vyjímaly v kalné vodě právě tyto reklamní tabule unionistického kandidáta. To Kaslův odhodlaný výraz v tváři mohou Pražané vnímat přece jen o poznání vlídněji. Evropský demokrat vlastně plní svůj slib z června. Já se vrátím, prohlásil tehdy, a se mnou přijde zákon, znělo jako by westernovskou ozvěnou v podtextu jeho slov. Teprve v sobotu odpoledne, až se uzavřou volební místnosti, se ovšem ukáže jakou volební sílu dali Pražané třem mužům, kteří svou kariéru začínali ve stejné straně - ODS, ale pak se jejich cesty dramaticky rozešly. Řeč ale byla o čtyřech nejvážnějších adeptech na post primátora. Vždyť ve hře je ještě Jiří Paroubek, dosavadní primátorský náměstek. Jako sociální demokrat si samozřejmě těžko může dělat iluze, že by jeho strana v pravicové Praze zvítězila. Přesto pro něj nemusí být primátorské křeslo v nedohlednu. Klíč k úspěchu je skryt ve vhodné povolební koalici. Není přece žádným tajemstvím, že právě sociální demokraté mají v Praze největší koaliční potenciál. Třeba už jenom proto, že na nikoho nemuseli nakydat kupy hnoje.