Před 130 lety se narodil Josef Laufer - rozhlasová legenda

Josef Laufer

 V evropské sportovní žurnalistice Josefu Lauferovi patří jeden významný primát - 3. října 1926 odvysílal totiž první sportovní reportáž v Evropě, druzí byli až Britové o tři měsíce později.

Svým nenapodobitelným stylem přilákal k rozhlasovým přijímačům tisíce sportovních fanoušků. Nejraději měl fotbal, který ho k rozhlasovému mikrofonu přivedl. Když totiž v říjnu 1926 nepřišel domluvený redaktor komentovat zápas budapešťské Hungarie se Slavií, přemluvili jednatele pražského klubu Josefa Laufera, aby se k mikrofonu postavil sám.

Josef Laufer komentuje zápas klubu Hungaria Budapešť se Slavií Praha,  1926 | Foto: e-Sbírky,  Národní muzeum,  CC BY 4.0 DEED

„Pepíku, nic platno! Musíš jít k mikrofonu ty!, hřímal na mě kolega,“ vzpomínal Laufer na památný vstup do rozhlasového éteru.

Barvité sportovní reportáže Josefa Laufera byly masovou záležitostí, v neděli jste je mohli slyšet v kavárně nebo v restauraci, byly vysílány také uličním rozhlasem ve městech i na vesnicích. Svým projevem dokázal vytvořit plastickou představu dění na hřišti. Každá jeho reportáž byl emotivní, dramatická, pohotová, bystrá. Nepostrádala vtip, humor, zanícení. Dovedl zaujmout i sportovního laika. K jeho nejslavnějším reportážím patřilo komentování finále mistrovství světa v kopané mezi Československem a Itálií v roce 1934. S noblesou také líčil zápasy hokejového šampionátu v roce 1947 na pražské Štvanici.

Legendární sportovní rozhlasový reportér Josef Laufer se narodil 20. dubna 1891. Zemřel v roce 1966.  Jeho jedinečný projev se zachoval na řadě archivních záznamů Českého rozhlasu.

klíčová slova:

Související