Před 270 lety byl vysvěcen turistický magnet Olomouce – barokní sloup Nejsvětější trojice

Slavnostní vjezd kardinála Ferdinanda Julia Troyera z Troyersteinu do Olomouce (František Vavřinec Korompay, okruh, 1783)

Za účasti císařsko-královského páru Marie Terezie a Františka I. Lotrinského ho 9. září 1754 vysvětil olomoucký biskup kardinál Ferdinand Julius Troyer. Pozornost budil už v době vzniku. Dnes je tato památka UNESCO magnetem pro turisty z celého světa.

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci | Foto: Leonhard_Niederwimmer,  Pixabay,  Pixabay License
Sloup Nejsvětější Trojice při pohledu z jihu  (1860) | Foto: Hermann Haubenreisser,  repro z knihy 'Sloup Nejsvětější Trojice Olomouc'/Foibos Books

Čestný sloup Nejsvětější Trojice postavil v Olomouci na Horním náměstí místní kameník Václav Render a jeho pokračovatelé. Hlavním účelem stavby sloupu byla oslava katolické církve a víry, částečně vyvolaná pocitem vděčnosti za ukončení moru, který na Moravě udeřil v letech 1714 až 1716. Jedná se o největší seskupení barokních soch v jedné skulptuře ve střední Evropě. Pro Olomoučany jsou dodnes hrdí na to, že se na její stavbě podíleli jenom místní umělci.

Výzdobu více než 32 metrů vysoké dominanty města tvoří tři patra po šesti sochách světců, mezi kterými lze nalézt svatého Josefa, svatého Jana Křtitele, svaté Cyrila a Metoděje, i v době výstavby sloupu ještě nekanonizovaného Jana Sarkandera.

V prvním a druhém patře stavby jsou umístěny reliéfy apoštolů, spodní část tvoří malá kaple. Na vrcholu sloupu je monumentální plastika Nejsvětější Trojice, symbolizovaná sluncem.

Památka pod plachtou

Sloup Nejsvětější Trojice v historickém centru Olomouce se bude opravovat až do konce roku 2026 | Foto: Blanka Mazalová,  Český rozhlas

2. prosince 2000 byl barokní sloup Nejsvětější Trojice zapsán na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. To ještě zvýšilo jeho přitažlivost a do historického centra Olomouce mířily turisté z celého světa. Nejvíc z Japonska, Číny nebo Jižní Koreje. Ti ale teď mají smůlu. Jedinečnou památku poškodily povětrnostní podmínky i dřívější restaurátorské zásahy (viz fotogalerii). Sloup prochází rozsáhlou renovací a pod lešením a plachtami by měl být do konce roku 2026 pod lešením  a plachtami.

Autor: Klára Stejskalová | Zdroje: ČTK , Český rozhlas Olomouc
klíčová slova:

Související