Předseda Senátu kritizoval záměř ČSSD stěžovat si u Ústavního soudu

Úřadující šéf ČSSD Bohuslav Sobotka pohrdá podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky (ODS) ústavou i občany, když zpochybňuje právo horní komory parlamentu projednat úsporné zákony vlády v dosavadním složení. Předseda Senátu připomenul, že senátoři jsou voleni na šest let a že mandát letos končících členů horní komory uplyne až 13. listopadu, ani o den dříve. "Pan Bohuslav Sobotka pohrdá ústavou a občany, pokud se snaží ohnout zákony tak, aby to vyhovovalo úsilí jeho strany rozbít procesy, které zastaví zadlužování České republiky," uvedl Přemysl Sobotka v prohlášení, které poskytl ČTK. "Toto zpochybňování znejišťuje i podstatu parlamentní demokracie v České republice," dodal.

Podobně prezident Václav Klaus označil záměr ČSSD stěžovat si u Ústavního soudu kvůli zrychlenému schválení úsporných zákonů za "konec demokratického systému". O zákonech by se podle něj mělo rozhodovat v parlamentu a opozice by neměla na prohru reagovat stížnostmi u soudu. Použití režimu legislativní nouze ke schválení zákonů je podle něj "technicistní detail".

Prohlášení předsedy Senátu bylo reakcí na opakovaná vyjádření prozatímního šéfa sociální demokracie, podle něhož jeho strana napadne u Ústavního soudu zrychlené projednání některých úsporných zákonů v Senátu. Vládní koalice tak má podle Bohuslava Sobotky snahu obejít výsledky senátních voleb a protlačit tyto zákony v předvolebním složení horní komory, v němž má většinu. Od 14. listopadu ji bude mít v Senátu ČSSD.