Představitelé zkrachovalé stavební společnosti H-Systém dostali poštou bomby

Dramatický posun nastal v posledních dnech v kauze zkrachované stavební společnosti H-System. Ve středu zaslal neznámý pachatel čtyřem představitelům firmy dopisní bomby. Tři výbušniny zlikvidovali pyrotechnici. Exploze čtvrtého balíčku přivodila zranění příbuznému jednoho z příjemců. Ve čtvrtek policie zachytila další tři zásilky s výbušninou. Pokračuje Kateřina Brezovská.

Nejdříve si stručně připomeňme kauzu stavební společnosti H-Systém. Vznikla v roce 1993 a s více než 1100 zákazníky uzavřela smlouvy o výstavbě a převodu do vlastnictví poměrně levných rodinných domků a atriových bytů. Klienti na smluvním základě firmě jednorázově nebo ve splátkách zaplatili někdy i celoživotní úspory za bydlení, kterého se měli dočkat do dvou až tří let. Jeden z nejambicióznějších projektů na výstavbu nových bytů ale skončil před pěti lety úpadkem firmy a trestním stíháním jejích představitelů. V listopadu 1998 byl na majetek H-Systemu prohlášen konkurs, do května následujícího roku uplatnili věřitelé společnosti pohledávky v objemu dvou miliard korun. Kauzu zařadila v roce 1999 vládní analytická skupina Výboru na ochranu ekonomických zájmů do seznamu případů, které měly být objasněny v rámci akce Čisté ruce. O investované peníze přišlo v této kauze více než 1100 zájemců o bydlení. Převážná většina z nich se zatím marně domáhá finančních satisfakcí. Někteří založili kvůli záchraně svého majetku družstevní organizace a kvůli aféře neváhali i několikrát demonstrovat, další se snaží domoci svých peněz individuálně. Představitelé H-systému jsou obviněni z mnohamilionových podvodů. Už za několik dní by měl policejní vyšetřovatel předat soudci a státnímu zástupci návrh na podání obžaloby.

Ve středu čtyři představitelé společnosti H-Systém obdrželi poštou takzvané dopisové bomby. Obálku s náloží dostali Ladislav Tůma a Jaroslav Eliáš - donedávna vrchní představitelé společnosti H-systém. Třetí zásilku dostala další bývalá členka vedení společnosti Zuzana Klognerová a čtvrtou představitel H-systému z Prahy - východ. Nálož určená pro Jaroslava Eliáše, muže, kterému již v říjnu 1997 někdo zapálil byt, explodovala a zranila jeho syna. Podle policejní mluvčí Ivany Zelenákové se případem už nezabývají pouze pražští kriminalisté.

"V pohotovosti jsou i příslušníci dalších specializovaných složek policie. Jsou to specialisté na problematiku výbuchů, pyrotechnici, experti kriminalistického ústavu Praha, detektivové útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a samozřejmě také vyjezdová skupina."

Středeční útok na členy H-Systému nebyl první a ani poslední. Letos v březnu zaslal neznámý pachatel obálku s výbušninou jednomu z bývalých členů H-Systému Zdeňku Slavíkovi. Další tři dopisové bomby pak zachytila policie ve čtvrtek. Jak doplnila mluvčí Ivana Zelenáková je pravděpodobné, že zásilky zaslala tatáž osoba.

"Podle způsobu výroby usuzujeme, že se jedná o zásilky od totožné osoby. Policie na tyto události reagovala přijetím preventivních opatření, která mají zabránit tomu, aby nedošlo k doručení výbušnin dalším osobám. V současné době se také provádí expertízy zajištěného materiálu."

Jak už naznačila Ivana Zelenáková, policie nevylučuje, že nástražné bomby mohou dostat i další osoby spojené se společností H-Systém.

"I z toho důvodu jsme si vytipovali určitý okruh osob, kterým by takové nebezpečí mohlo hrozit a postupně jsme s těmito lidmi v kontaktu. Informujeme je o tom co se stalo a varujeme je před tím. Upozorňujeme je jak tyto dopisnice vypadaly a snažíme se navodit jakýsi kontakt, který nám umožní řešit situaci, která tady vznikla."

Předběžná opatření přijala i Česká pošta, která policii informuje o všech podezřelých balíčcích adresovaných vytipovaným osobám.

Jak už bylo uvedeno, klienti, kteří se cítí být H-Systemem podvedeni se sdružili do tři organizací - bytového družstva Svatopluk, občanského sdružení Maják a stavebního bytového družstva Merkur. Největším z nich je družstvo Svatopluk, které sdružuje zhruba 650 klientů zkrachovaného H-Systemu. Představitelé tohoto družstva uvedli, že Svatopluk nemá se zasíláním balíčků obsahujících výbušninu představitelům H-Systemu nic společného a takovéto počínání ostře odsuzuje.