Rodinám z Horoměřic hrozí vystěhování - premiér vstoupí do kauzy jako mediátor

Foto: ČTK / Ondřej Deml

Obyvatelé 60 bytů v Horoměřicích u Prahy jsou v šoku. Nejvyšší soud jim nařídil vyklidit do jednoho měsíce domy a byty, ve kterých čtvrt století žijí. Jedná se o klienty zkrachovalého H-Systemu sdružené v družstvu Svatopluk. To po 18 letech definitivně prohrálo spor s insolvenčním správcem.

Jeden z horoměřických domů od H-Systemu,  foto: ČTK / Ondřej Deml
"Mě odsud budou muset odvézt v želízkách. Dobrovolně rozhodně nepůjdu,"říká jeden z horoměřických. A další obyvatelka dodává: "Dozvěděla jsem se to z internetu. Šokovalo mě to. Nevím, co si kdo může za 30 dní najít, kam má odejít, a proč. Proč? Já jsem nikomu nic nevzala, to je můj domov."

Kauza se táhne čtvrt století. Za tu dobu vyrostla v domech nová generace, mnozí majitelé zestárli, jsou v důchodu, a že by jim banka půjčila na nové bydlení, je dost nereálné. Zprostředkovatelem jednání mezi družstvem a konkurzním správce se stane premiér Andrej Babiš (ANO).

Lidé si domy a byty zaplatili dvakrát

Martin Junek,  foto: ČTK / Jaroslav Beneš
Vše začalo v roce 1993, kdy podnikatel Petr Smetka sliboval výstavbu levných bytů a rodinných domů blízko Prahy. A klienti se jen hrnuli. Na podzim roku 1997 však firma zkrachovala. Stihla dokončit pouze 34 rodinných domů, a lidé přišli o miliardu korun. Část peníze odepsala, další si zařídili koupi pozemků, a teprve potom do domů investovali. Část klientů H-Systemu založila Stavební bytové družstvo (SBD) Svatopluk s cílem pokračovat ve výstavbě i za cenu dalších investic. Jak říká zástupce družstva Martin Junek, lidé si tak bydlení zaplatili dvakrát.

"Podruhé po krachu H-Systemu jsme dostavěli za naše vlastní peníze, a teď nám Nejvyšší soud ČR ty domy bere. Nedokážu si představit, že by se lidé odsud měli stěhovat během měsíce. To je absolutně nemyslitelné. Stěhování prakticky nepřichází v úvahu, oni nemají kam jít."

Možné vystěhování se dotýká několika desítek rodin,  foto: ČTK / Ondřej Deml
Podle starosty Horoměřic Zdeňka Babky (ODS) se jedná o 180 až 200 lidí. „Můžeme je morálně podpořit, ale nemáme je kam nastěhovat. Přece jim tu nepostavíme někde týpí na louce," dodal. Sedmnáct bytů už přislíbilo ministerstvo vnitra.

Vrchní soud: můžete zůstat. Nejvyšší soud: do měsíce domy opustíte

První správce konkurzní podstaty družstvu Svatopluk dostavbu za určitých podmínek povolil. Chyběl však souhlas konkurzního soudu, a s tím bylo spojené riziko, že o bydlení jednou přijdou. Nový konkurzní správce Josef Monsport později obyvatele vyzval, aby nemovitosti vyklidili, a umožnili jejich prodej. To bylo v roce 2000, a od té doby probíhají mezi družstvem a Monsportem soudní spory.

Zdeněk Krčmář  (Foto: ČTK / Jan Tomandl)
V roce 2015 se zdálo, že vyhrají obyvatelé bytů. Vrchní soud v Praze potvrdil, že lidé své domy opustit nemusí. Konkurzní správce podal dovolání k Nejvyššímu soudu, a ten nyní rozhodl zcela opačně.

"My jsme primárně neřešili ochranu těch vedlejších účastníků. Spor se vede mezi bytovým družstvem, které se nemohlo chovat jako vlastník té věci, a správcem konkurzní podstaty. Bytové družstvo právem vyklizeno býti má a musí, prostě proto, že jinak to řešení stejně nebude spravedlivé vůči nikomu," uvedl předseda soudního senátu Zdeněk Krčmář.

Podle Nejvyššího soudu družstvo pokračovalo v započaté stavbě na pozemcích H-Systemu a v podstatě investovalo do cizího majetku. Lidem tak vznikla speciální pohledávka, protože zhodnotili cizí majetek. Vyplacena by podle něj měla být dřív než ostatní pohledávky.

Josef Monsport,  foto: ČT24
V případu kauzy H-Systemu padly i tresty. Jeho zakladatel Petr Smetka si odseděl 12 let. Kauzy dalších manažerů zastavila amnestie. H-Systemem se zabýval i Senát. Podle jeho podvýboru pro lidská práva byl konkurz na firmu nestandardní. Také Smetka tvrdí, že se podvodu nedopustil.

Mediace se ujme premiér Babiš

Správce konkurzní podstaty Josef Monsport uvedl, že si družstvo mohlo koupit před časem domy i s pozemky za 140 miliónů korun. To by ovšem znamenalo v průměru 2,5 miliónu na rodinu, a lidé by si tak své domy zaplatili potřetí.

Na rozhodnutí soudu reagovali i politici. Prezident Miloš Zeman uvedl, že rozsudek vyvolává vážné pochybnosti o kvalitě a lidskosti soudního systému. Rozhodnutí považuje za nespravedlivé i premiér Andrej Babiš (ANO). Už se setkal s bývalými klienty H-Systemu i konkurzním správcem Monsportem. Slíbil, že se ujme role mediátora, aby napomohl smírnému řešení.