Zažil potopení lodi, výbuch sopky, přišel o ruku. Botanik Benedikt Roezl objevil světu nádheru orchidejí

Masdevallia roezlii (1887)

Na Karlově náměstí v Praze poblíž tzv. Faustova domu stojí socha muže v klobouku. V rukou má knihu a bronzovou květinu. U něj sedí indiánský chlapec s mačetou v ruce. Málokdo tuší, že je to český botanik Benedikt Roezl, od jehož narození uplynula rovná dvě staletí.

Pomník Benedikta Roezla na Karlově náměstí v Praze pochází z roku 1898. | Foto: Ondřej Kořínek,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0
Benedikt Roezl | Foto: České centrum Brusel

Trvalo třináct let, než pražští radní pod tlakem zahraniční veřejnosti souhlasili s umístěním pomníku. Bronzové sousoší vytvořili sochaři Gustav Zoula (socha Roezla v pískovci) a Čeněk Vosmík.

Benedikt Roezl objevil mnoho druhů orchidejí, které ze světa posílal do evropských botanických zahrad. Ale i kaktusů a dalších druhů rozmanitých rostlin i stromů. Vynalezl nové pěstitelské metody a založil první zahradnický spolek v Čechách. Změnil svět botaniky, přesto jeho jméno upadlo trochu v zapomnění.

Botanik s fenomenální pamětí

Miltoniopsis phalaenopsis z Kolumbie | Foto: Eric in SF,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Roezl se narodil v roce 1824 v rodině správce premonstrátského klášterního zahradnictví v Horoměřicích u Prahy. Vyučil se u otce, potom studoval ve službách šlechtické rodiny Thunů v Děčíně a první léta pracoval v Haliči, v Telči a ve Vídni. Už jako mladý byl považovaný za odborníka. V roce 1846 odešel do zahradnictví v Belgii. Bylo mu 24 let, když se tam stal zástupcem ředitele státní zahradnické školy. A ve třiceti odjel do Ameriky.

Procestoval celou Střední Ameriku, Mexiko, Spojené státy a Kanadu, jel do Venezuely a Peru, a dlouho pobýval na Kubě. Ze všech zemí posílal do Evropy květiny, a nejrůznější druhy rostlin, některé do té doby i zcela neznámé. Jeho zálibou se staly orchideje. Pak se vrátil do Evropy a za necelý rok odjel do Ameriky znovu. Měl fenomenální paměť. Uměl osm jazyků a jeho vynález umělého osvětlení, které urychlovalo růst rostlin, se stal senzací.

Jeden z největších zámořských 'úlovků' - Střevíčník pantoflíček  (Cypripedium calceolus) | Foto: Dietrich Krieger,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Pro Američany byl don Benito

Na svých cestách zažil mnoho dobrodružství. Přepadli ho, zažil povodně, potopení lodi i výbuch sopky. Přišel o levou ruku. V cizokrajných končinách zakládal plantáže a zkoušel nové metody. Například v Mexiku provozoval hostinec, zahradnictví a sad. Celkem objevil více než 800 druhů kvetoucích rostlin a stromů a více než stovka nese jeho jméno. A díky Benediktu Roezlovi máme doma i vánoční hvězdu.

Vánoční hvězda | Foto: Kristýna Maková,  Radio Prague International

Takzvaný "Král orchidejí" se po padesátce vrátil do Prahy a usadil se na Smíchově, ve vlastním domě, ve kterém si zřídil obchod semeny a rostlinami, které mu z Ameriky posílali příbuzní. Založil zahradnický spolek Flora a začal vydávat časopis stejného jména. Víc byl ale známý v zahraničí, kde jej oceňovali, například ruský car mu udělil v roce 1884 řád sv. Stanislava. Přátelé a známí v Americe mu říkali don Benito. Zemřel v Praze 14. října 1885, v 61 letech.

Miltoniopsis roezlii | Foto: Strohero,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Když Jan, bratr slavného internisty Josefa Thomayera, prováděl úpravu Karlova náměstí, upozornil zahraniční kolegy, že by si zahradník a cestovatel Roezl zasloužil důstojný památník. Ze světa přišla slušná suma peněz, a pražský zahradník zakomponoval do zeleně parku důstojný pomník.

16
50.07374852456945
14.419312840352173
default
50.07374852456945
14.419312840352173
Autor: Zdeňka Kuchyňová | Zdroj: ČTK
klíčová slova:

Související