Přehled tisku

Výběr z českého tisku připravila Zdeňka Kuchyňová.

Mladá fronta Dnes píše o aféře s transplantacemi. Sněmovní komise zjistila totéž, co už předtím dvě odborné komise: s orgány mrtvých se nekšeftovalo, živí se nezabíjeli. Poslanci potvrdili hrubé nedostatky v dokumentaci, dávají dvě trestní oznámení, které však s odebíráním orgánů nesouvisí. V tak citlivé záležitosti ovšem i znovu zopakované zjištění o chaosu v papírech hlasitě zadrnčí - pozor, zde je nebezpečno! Lékař-ministr Fišer za zprávu poděkoval. Lékař-exministr David má zprávu za lživou. Stejně rozporuplně vyznívají i spory, nakolik spekulace o podivnostech v transplantačním centru a půldruhého roku dlouhé sněmovní pátrání ublížily programům dárcovství orgánů. Jedinou jistotou zůstává, že chybí kvalitní a spolehlivý transplantační zákon. My všichni totiž musíme mít jistotu, že nikdy nikdo předčasně neukončí život jednoho pro život druhého, uvádí Mladá fronta Dnes.


Jak píše deník Právo opozice stojí před nelehkým úkolem - nashromáždit na vládu před volbami dostatečně zničující argumenty. Pravicové strany jsou však v obtížné situaci. Opozice je totiž nucena vládu chválit. Například za příliv zahraničních investic a za doprivatizaci bank. Nikoli za Klause, nýbrž za Zemana narostla důvěra investorů a stroj na privatizaci akceleroval. Pravice kritizuje úroveň výběru daní a současně tuto úroveň snižuje bojem proti majetkovým přiznáním. Pravda, pravicový blok má v záloze aspoň dvě kauzy napohled přesvědčivější - a to prodej Investiční a Poštovní banky či kauzu transpantačního centra v Ostravě. Pro každou zvlášť zřídil dvě parlamentní komise. Má to jeden háček. Do roka a do dne může vyjít najevo, proč první komise zcela ignorovala příčiny státního zásahu v IPB. A kolik čekatelů na nové orgány stála zdrženlivost transplantačních center, vybuzená pátráním komise druhé, život. O to veseleji bude u volebních uren uzavírá Právo.


Klíčového svědka procesu s bývalým agentem Bezpečnostní informační služby Romanem Hrubantem zastřelil neznámý pachatel. Zastřelený Rudolf Javornický měl podle Hospodářských novin před soudem Hrubanta usvědčit z vydírání. Právě Hrubant, který před čtyřmi lety vyšetřoval únik informací z BIS do sociální demokracie, v současné době čelí před soudem kromě obvinění z vydírání také žalobě kvůli zpronevěře a leasingovým podvodům. Obvinění však považuje za vykonstruovaná a mstu za to, že zjistil úniky informací do sociální demokracie. Tvrdí, že některým lidem se znelíbil, protože zjistil, že informace z BIS vynášel i nynější šéf Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec a získával je exministr Jaroslav Bašta. Podle vyšetřovatele Hrubantova případu Martina Pavlíka však vražda Javornického s touto kauzou zřejmě nesouvisí. Javornický byl totiž podle listu v pražském podsvětí znám jako policejní informátor.


Lidové noviny se pozastavují nad tím, že politické názory ředitelky jedné z třebíčských mateřských škol vyšetřovali úředníci tamního školského referátu. Do školky přišli úředníci na základě anonymu, který byl adresován přednostovi třebíčského okresního úřadu. Anonym ředitelku nařkl, že veřejně kritizovala současnou politiku vlády sociálních demokratů. "Přišli čtyři lidé, že udělají kontrolu a zjistí, koho volím a zda nejsem 'ódéesačka'. Vyšetřování ale vypadalo, jako bych někoho zabila," uvedla ředitelka Jánská. Dokument o kontrole v mateřské školce podle deníku skutečně obsahuje jako jeden z bodů šetření i kritiku současné vlády. Úředníci uvedli, že "provedeným šetřením nebylo zjištěno a prokázáno, že daný skutek nastal", píší Lidové noviny. Ředitelka školky sice připouští, že volí pravici, ale jednání úředníků jí prý připomíná praktiky z dob totality. A kdyby paní ředitelka skutečně byla veřejně kritizovala vládu ČSSD, byla by anonymní stížnost oprávněná? ptá se list. Ona se politika vlády ČSSD nesmí kritizovat? A kdo prováděl tohle šetření? Komunistický stát na ně měl StB. Kohopak si na tuhle ušlechtilou práci zjednal Okresní úřad v Třebíči? ptají se Lidové noviny.


Představa mafiána ověšeného pistolemi, který kšeftuje s drogami, už je minulostí. Podle Mladé fronty Dnes bossové organizovaného zločinu jsou zpravidla ctihodní podnikatelé, kteří se zjevnou kriminalitou nemají nic společného. A dostat je za mříže je skoro nemožné. Organizovaný zločin prorostl do legálního podnikání. Potvrdilo to i ministerstvo vnitra. Ministr Stanislav Gross uvedl, že na počátku 90. let se organizovaný zločin podceňoval. Kriminalisté mají ještě jedno vysvětlení: starou gardu mafiánů střídá "čerstvá krev". I přes generační výměnu platí, že nejaktivnější zůstávají gangy ze zemí bývalého SSSR. Jednotlivým skupinám ruské mafie se říká brigády a mají pevně stanovenou hieralchii. Podle policie tu operuje asi 10 brigád ve všech činnostech, které přinášejí vysoký zisk. Peníze pak využívají při zakládání legálních firem nebo investují do nemovitostí. Ministerstvo vnitra varuje, že hlavním rysem ruských mafií je získat vliv. Svědkové se bojí vypovídat a policejní akce tak často končí fiaskem, dodává Mladá fronta Dnes.


Více než čtvrtina obyvatel republiky zažila na vlastní kůži nebo alespoň přihlížela domácímu násilí. Zemské noviny upozorňují, že většinu útoků sledují děti. Před soud se však dostane jen zlomek pachatelů. To by měla změnit novela trestního zákona a trestního řádu. Podle odborníků je násilí v rodině velmi častým jevem. Vyskytuje se ve všech příjmových skupinách obyvatel nezávisle na vzdělání, sociálním původu či náboženství, dodávají Zemské noviny.


Černouhelné doly na Kladensku mají nedostatek havířů, a to i přesto, že jsou ochotny zaměstnat každého v oboru kvalifikovaného muže. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, naopak v severních Čechách, kde v minulých letech těžební společnosti masivně propouštěly, evidují úřady práce stovky bývalých horníků. Podle vedoucí litvínovské pobočky mosteckého úřadu práce Hany Blažkové, nikdo ze severních Čech za prací do Kladna dojíždět nechce. Kladenské doly tak jsou nuceny hledat náhradu za hranicemi. Během prvního pololetí tohoto roku dal kladenský úřad práce povolení téměř osmi stům cizinců.


Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus ocenil podle deníku Právo přízeň ředitele televize Nova Vladimíra Železného, který v úterý ve vysílání rozhlasové stanice BBC uvedl, že se Klaus v roce 2003 stane novým "mimořádně dobrým prezidentem". Šéf ODS však zatím jednoznačně neřekl, zda se chce o prezidentskou funkci ucházet. Na podzim roku 1997 tehdy odstupující premiér Klaus přitom právě Železného televizi pohrozil žalobou za to, že odvysílala spekulace o jeho údajné vile ve Švýcarsku. Dnes svou hrozbu předseda Poslanecké sněmovny podle Práva hodnotí jako unáhlenou reakci. Současný český prezident Václav Havel byl podruhé na pětileté funkční období zvolen do čela samostatné České republiky v lednu 1998 a mandát mu vyprší v únoru 2003. V čele státu Havel stojí prakticky nepřetržitě v celé jeho polistopadové historii. Kromě Klause se jako o možném prezidentském kandidátovi hovoří rovněž o předsedovi horní parlamentní komory Petru Pithartovi.


Nejlepší hokejový brankář současnosti Dominik Hašek již týden leží v pardubické nemocnici. Jak píší Lidové noviny, brankář, který nedávno posílil klub Detroit Red Wings, musel být hospitalizován kvůli náhlému onemocnění jen den poté, co se vrátil do Česka na letní dovolenou. V těle olympijského vítěze z Nagana se údajně objevil neznámý virus. Hašek se podle všeho nakazil během svých nedávných cest po exotických zemích. Na ty se vypravil s manželkou a svými dvěma dětmi. Vzhledem k tomu, že se jedná o virus, který se v Česku běžně nevyskytuje, provázejí léčení komplikace. Antibiotika, jež lékaři nasadili, údajně nezabírají. Podle posledních informací se uvažuje i o tom, že bude Hašek převezen do některé z pražských nemocnic. Pardubičtí lékaři odmítli sdělit jakékoliv informace, uzavírají Lidové noviny.


Přes sto let ležela v depozitáři turnovského muzea skamenělina z Krsmolu u Nové Paky, ve které přírodovědci až nyní poznali pozůstatky dva a půl metru dlouhého žraloka. Jak píše Mladá fronta Dnes, žil v podkrkonošském jezeře před třemi sty miliony lety a byl tehdy v kraji největším zvířetem. Z pravěkého žraloka se dochoval zkamenělý trn ze hřbetní ploutve. Má čtvrt metru a podle jeho velikosti se tak dá odhadnout velikost zvířete. Žralok jako nový druh dostal i nové latinské jméno, které v překladu znamená velká ryba z Turnova, uvádí Mladá fronta Dnes.