Přehled tisku

Deníky s datem 14.6. listoval Vilém Faltýnek.

Jiří Hanák v deníku Právo komentuje nadcházející oslavy šedesátin Václava Klause. "Zprávy naznačují," píše, "že půjde spíše o explozi servility síly kosmického výbuchu, než o důstojné připomenutí věku, kdy i znamenitě aktivní člověk už začíná bilancovat život a pohled pomalu stáčí tam, kam žádnému smrtelníkovi není dopřáno dohlédnout. Příslušníci Klausova dvora i jeho širšího fanklubu se začínají chovat jako děti před Ježíškem. "Mám už dar, ale za nic na světě neřeknu jaký," řekl jeden z korunních princů ODS." Možná i procesí pražskými ulicemi bude, naznačuje Jiří Hanák v Právu a nabízí text příležitostné litanie: "Bože, cos ráčil před deseti lety rozžati lidem světlo víry pravé, jenž to jsi vedl Václavovy kroky z OH do naší odesenky svaté!" Václav Klaus by se měl poohlédnout po záchranné brzdě, domnívá se Hanák. Už dnes totiž příprava oslav jeho šedesátin neodbytně připomíná české oslavy sedmdesátin Josifa Stalina v roce 1949. " Klaus sám totiž nedávno připustil, "aby se megaboard s jeho tváří objevil na místě, odkud po léta Stalin drtil kamenným pohledem Prahu. Václav Klaus za to běsnění asi nemůže. Přejeme mu, aby oslavil své šedesátiny v dobrém zdraví, důstojně a aby ještě dlouho ozvláštňoval českou politickou scénu," uzavírá svůj komentář Jiří Hanák. "Ostatně dosud ještě nikdy neměl příležitost potvrdit své kvality v roli vůdce skutečné opozice. Volby v příštím roce by mu tuto šanci mohly poskytnout a my mu to k jeho šedesátinám bez postranních úmyslů ze srdce přejeme."


Dramatik a komentátor Mladé fronty Dnes Karel Steigerwald reaguje na zveřejněnou prognostickou studii Centra pro sociální a ekonomické strategie Univerzity Karlovy o perspektivách vývoje české společnosti v příštích letech. Autor se staví skepticky už k samé možnosti cokoli do budoucna seriózně předpovědět. "Kdo přinese na vládu poznatky z kávových sedlin, není kupodivu vyslyšen. Stejně hodnotné poznatky získané cucáním palců dvousetpadesáti vědců splivne vláda bez mrknutí oka. I obyčejní lidé raději naslouchají vědeckým výkladům, že jejich zdraví je závislé na střetnutí iontů pozitivní energie pod vlivem patogenních erupcí parahmoty, než aby věřili v léčebnou sílu černých jater bezhlavého psa." Steigerwald nevěří ani tomu, že by si autoři studie zachovali nezávislost na potřebách zadavatele, tedy sociálnědemokratické vlády: "Vláda má svoji vizi rozvoje republiky. Její vědci objektivně popsali negativní i pozitivní stránky každé možné budoucnosti podle vědecké zásady, že všechno má svá plus a svá minus. ... Vznikne Česko jako příjemná země, třebaže bude mít mouchy. Nejde o náhodný poznatek. Je to výsledek bádání stovek odborníků. Vláda má potvrzeno, že se nespletla," píše autor a zakončuje: "Příští vláda si dá udělat jiný spisek. Opačný. Napíší jej ti samí vědci, protože vědců je méně než budoucností. A zas jim to zaplatí z grantu."


Dvěma studentům posledního ročníku Právnické fakulty Univerzity Karlovy vedení školy neprokázalo, že se dopustili podvodu, když odevzdali klauzurní práce z ústavního práva zcela totožné s vzorovým řešením katedry. Uvádí to dnešní Mladá fronta Dnes. Studenti měli v lednu za úkol zpracovat krátkou novelizaci ústavy. Vzorové řešení vyvěsila katedra v okamžiku, kdy seděli v posluchárně a psali klauzurní práci. Teprve po jejím odevzdání se mohli se správnou variantou na chodbě seznámit. Možnost, že správné znění zkoušky někdo ukradl a poté studentům prodal, fakulta odmítla. "Budoucí právníci však nezapřeli svou budoucí profesi a trvali na tom, že bez důkazů o krádeži vzoru jim fakulta musí rozdat jedničky," cituje MfD rektora univerzity Ivana Wilhelma. Děkan fakulty se ale rozhodl studentům klauzuru neuznat a museli zkoušku zopakovat. "Jiné řešení nebylo možné - skutečně jsme měli jen nepřímý důkaz," řekl listu proděkan Jan Kuklík.


Pro české občany, kteří cestují do Jugoslávie, nadále platí vízová povinnost. S odvoláním na vyjádření konzula jugoslávského velvyslanectví v Praze to uvádí čtvrteční Právo. Oznámení jugoslávského premiéra Zorana Žižiče o tom, že čeští turisté budou moci v létě cestovat bez víz, je podle konzula vyjádření politické vůle pohyb usnadnit. "Musí ale následovat konkrétní administrativní opatření buď v podobě zákona, nebo rozhodnutí vlády. Do této chvíle jsme z Bělehradu žádné rozhodnutí nedostali, tudíž stále platí dosavadní praxe; pro cestu do Jugoslávie je vízum nutné," řekl konzul Právu.


Kvůli velkému přílivu žadatelů o azyl by mohla Velká Británie podle čtvrtečních Zemských novin a Slova zvažovat zavedení vízové povinnosti pro občany České republiky. Úvahy o vízech podle deníků nesouvisejí jen s vysokým počtem Romů hledajících na britských ostrovech útočiště. Deníky míní, že se vízová hrozba objevuje i v souvislosti se změnou složení britské vlády, jež o vízech rozhoduje. Namísto bývalého ministra zahraničí Robina Cooka povolal britský premiér Tony Blair dosavadního ministra vnitra Jacka Strawa, který je podle ZN a Slova známý tvrdým postojem vůči zemím, odkud žadatelé o azyl přicházejí. Podle mluvčího britské ambasády v Praze Zbyňka Havránka je však postoj Velké Británie jednoznačný. "Britské ministerstvo zahraničí se domnívá, že Česká republika je demokratickou zemí, proto by měl být počet českých žadatelů nulový," řekl mluvčí ZN a Slovu.


Smlouva o umoření ruského dluhu České republice je hotová. Informují o tom čtvrteční Lidové noviny s tím, že chybějí jen podpisy českého a ruského premiéra. "Už zbývá jen to, aby kontrakt podepsali oba premiéři. Parafa náměstků ministrů financí, kteří vedli vyjednávací týmy, na dokumentu již je," citují LN zdroj blízký české vládě. Dluh, který Rusko převzalo po bývalém SSSR, činí zhruba 3,7 miliardy dolarů. Připravená smlouva podle listu řeší 2,5 miliardy, tedy zhruba dvě třetiny. Úpis na tuto sumu odkoupí od české vlády v Praze registrovaná, majetkově neprůhledná firma Falkon Capital, kterou si vybrala ruská strana. Česko v celé transakci utrží celkem 575 miliónů dolarů, podle dnešního kursu zhruba 23 miliard korun. Z toho 17 miliard zaplatí Falkon české vládě do 15 dnů od podpisu smlouvy. Dalších šest miliard má doplatit do konce roku 2004. To znamená, že Falkon odkoupí českou pohledávku vůči Ruské federaci za 23 procent její účetní hodnoty, píše. Jak LN připomínají, k deblokaci ještě nebyly zveřejněny žádné oficiální informace. Veškerá jednání totiž byla vedena jako přísně tajná, údajně kvůli jejich citlivosti. O způsobu urovnání ruského dluhu České republice jednal ve středu se svým ruským protějškem Michailem Kasjanovem na letišti v Petrohradu premiér Miloš Zeman.


Na ministerstvu obrany podle čtvrtečního vydání deníku Super působí již několik let ve vysoké funkci muž, který byl před šesti lety kázeňsky potrestán za to, že fyzicky napadl mladou ženu. Podle deníku Super jde o Miloše Kramperu. V roce 1995 byl Krampera podle listu vyšetřován kvůli tomu, že se opil a v noci napadl na ulici mladou ženu, která utrpěla lehký otřes mozku a psychické trauma. Policie případ uzavřela jako přestupek proti občanskému soužití, protože žena nebyla znásilněna. Nadřízený Kramperovi uložil peněžitý trest ve výši několika set korun. Poté byl důstojník vyslán na čtyři roky do Švédska jako vojenský diplomat a nyní je šéfem operativního oddělení v centrále vojenské rozvědky v Praze, uvádí Super. Náčelník generálního štábu armády Jiří Šedivý ve středu na dotaz deníku nejprve řekl, že není o Kramperově prohřešku informován, ale že nechá celý případ prověřit. Později listu sdělil: "Chování svého důstojníka odsuzuji, ale dnes už s tím bohužel nemohu nic dělat."


Dalšího údajného člena romského lichvářského gangu obvinila policie. Napsal to ve čtvrtek Ústecký deník. Jeho další čtyři společníci byli zadrženi a obviněni už koncem minulého týdne. Muž, který byl obviněn později, se v té době zdržoval v zahraničí. S odvoláním na policejního vyšetřovatele deník napsal, že všech pět obviněných je již ve vazbě. Podezřelí jsou z toho, že sociálně slabým ústeckým Romům poskytovali drobné půjčky na velmi vysoké úroky, které dosáhly až 100 procent měsíčně. Při jejich vymáhání měli podle svědků používat násilí včetně útoku na roční dítě, napsal Ústecký deník. Terénní pracovník společnosti Člověk v tísni Jan Černý listu řekl, že lichvářský gang tvoří zhruba třicetičlenná romská rodina. Ti, kteří zůstali zatím na svobodě, podle Černého, nepřestali vyhrožovat svědkům, uvedl list.